Blog

Miért kell szigorúbbnak lenni hipotézisvizsgálat végrehajtása során az alfa kockázat kapcsán?

A hipotézisvizsgálat folyamatát végiggondolva nem nehéz belátni, hogy a nullhipotézisre vonatkozó döntésünk nem lesz feltétlenül helyes, hiszen előfordulhat, hogy bár a H0 igaz, azonban a próbafüggvénynek az adott mintából számított értéke a kritikus tartományba kerül. Ilyenkor a fent leírtak alapján a nullhipotézist annak ellenére elutasítjuk, hogy az a valóságban igaznak bizonyul. Ezt a típusú hibát elsőfajú hibának hívjuk, és mértéke pontosan a szignifikanciaszinttel, azaz α-val lesz egyenlő.

 Ennek azonban a fordítottja is előfordulhat, azaz hogy a nullhipotézis nem igaz, de a próbafüggvény értéke mégis az elfogadási tartományba esik. Ez szintén hibás döntés, amit a szakirodalom másodfajú hibának nevez. Bekövetkezésének valószínűségét pedig β-val jelöljük. 

Miért kell szigorúbbnak lenni α kockázat esetén?

 Azért, hogy elkerüljük az idő előtti „leállást”, hiszen ekkor tévesen azt feltételezzük, hogy bekövetkezett az a változás, amelyet el akartunk érni. Ellenkező esetben viszont tovább folytatjuk az akcióinkat, de biztosan újra teszteljük az eredményeket (ekkor „csupán” lassabban haladunk vagy több erőforrást használunk fel a szükségesnél, így β esetén valamivel megengedőbbek vagyunk).

Miért végzünk hipotézisvizsgálatokat Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során?

Milyen lépésekből áll a végrehajtása?

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.