Blog

Lean Six Sigma eszközök alkalmazása a webshop logisztikában – lean six sigma esettanulmány

Ez az előadás 2018. november 14-én hangzott el a 26. MLBKT kongresszus Lean szekciójában.Az előadásban szereplő javítóakció kitalált, „A LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyve” bevezető esettanulmánya, de nagyban hasonlít egy valós Lean Six Sigma projekt végleges prezentációjára.

A konferencián az idő rövidsége miatt nem került bemutatásra részletesen az összes lépés, csak figyelemfelhívó jellegűnek szántam. A folyamatfejlesztés kulcslépéseit kívántam prezentálni a résztvevőknek, ötleteket adva a gyakorlati végrehajtáshoz.

Az esettanulmány bemutatásának nem titkolt célja annak demonstrálása volt, hogy csak egy típusú folyamatfejlesztő eljárás, mint például kizárólag a Lean módszer, ismerete igyakran nem elégséges ahhoz, hogy fenntartható eredményeket érjünk el az üzleti kulcsfolyamatok javításával kapcsolatosan.

Ahogyan lehetséges összekapcsolni a Lean sebességet a Six Sigma minőséggel, ugyanúgy alkalmazhatók a minőségjavítás eszközei és technikái a logisztikai folyamatok fejlesztése során.

Tekintse meg az előadás Youtube-ra felrakott változatát:

Az előadáshoz tartozó diasort slideshare-en tekintheti meg.

A teljes esettanulmányt pedig A LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyv honlapján olvashatja el, ahol rendelést is leadhat könyvemre 🙂

Absztrakt:

Az esettanulmányban szereplő webshoplogisztika.hu, a webshopok logisztikai kiszolgálásával foglalkozó cég 2017-es évre vonatkozó árbevétele 41 százalékkal nőtt az előző évihez képest, meghaladva az országos online kiskereskedelmi forgalom bővülését, azonban ez a növekedés nem jelenik meg a cég eredménytermelő képességében, mivel 2017 4. negyedévben az új ügyfelek tranzakcióinak költsége átlagosan 54%-kal 1120 Ft / csomagra nőtt a régi partnerek tranzakcióinak költségéhez képest. Ez a költségnövekedés 15 százalékpontos csökkenéssel párosul, ha a régi, illetve új ügyfelek elégedettségét hasonlítjuk egymáshoz egy véletlenszerűen vett minta alapján. Az extraköltség és a csökkenő elégedetlenség havi szinten 2,3 mFt költséget okoz a cégnek, továbbá a webshoplogisztika.hu cég lekerült az ajánlott logisztikai partnerek listájáról a legnagyobb magyarországi webshopok bérbeadásával foglalkozó cég honlapján.

A folyamatfejlesztő akciók célja kideríteni és megszűntetni a vevői elégedettség csökkenését okozó tényezőket a céges logisztikai folyamatokban, valamint az egy megrendelésre jutó 1120 Ft / csomag logisztikai költséget stabilan 800 Forint alatt tartani.

Az esettanulmány a Lean Six Sigma módszer DMAIC lépésein keresztül mutatja be, hogy amennyiben megbízható mérőszámokkal jellemezhető egy vállalati kulcsfolyamat, úgy az bizony javítható, fejleszthető.

Bár a példa egy webshopok számára logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozás kulcsfolyamatait vizsgálja és javítja, a Lean Six Sigma módszer számos iparágban bizonyítottan fenntartható eredmények elérésére képes nem csupán a logisztika, hanem a gyártás, a tervezés, valamint az irodai területeken, illetve a szolgáltató szektorban.

A Lean Six Sigma folyamatfejlesztés nagyban támaszkodik a statisztikai alapú problémamegoldó eszközök és technikák alkalmazására, amelynek során a szerző a Minitab szoftvert használja.

A Lean Six Sigma folyamatfejlesztés módszeréről, eszközeiről és a Minitab szoftver használatáról tanulhat számos gyakorlati példa, 50+ videó, valamint interaktív tesztek segítségével a Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyvéből.

Kulcsszavak: Lean Six Sigma, DMAIC, folyamatfejlesztés, raktárlogisztika, webshop, SIPOC, 5S, 5 Miért?, halszálka elemzés, pareto, folyamatképesség vizsgálat, hipotézisvizsgálat, SPC, Minitab szoftver

A lean six sigma eszközök a webshop logisztikában esettanulmány letöltése.

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.