Blog

Újabb izgalmas grafikonok a KSH-tól: 120 év interaktív korfája előrejelzéssel 2060-ig

Az interaktív korfa – nevét alakjáról kapta – nemek szerint ábrázolja a népesség korösszetételét, mutatja annak időbeli változását. Formája jelzi az adott népesség korstruktúrájának típusát:

  • piramis vagy gúla: fiatal korösszetételű népesség–szaporodó típus,
  • hagyma vagy urna alak: öreg korösszetételű népesség–fogyó típus,
  • harang alak: stacioner, változatlan korösszetételű népesség.

120 év interaktív korfájaEz az alkalmazás Magyarország népességének nemenkénti korösszetétel-változását mutatja be 1870-től egészen 2060-ig.Az adatok forrása:

  • 1870–1949: népszámlálás
  • 1950–2017: statisztikai évkönyvek (történeti statisztikai idősorok segítségével korrigált adatai), belső adatbázis
  • 2018–2060: a Népességtudományi Kutatóintézet 2013-ban készült népesség-előreszámítása

Esetleg megnézné régiónként az 1980 és 2017 közötti időszakot?Amennyiben igen, akkor kattintson ide!
Ön hogyan próbálná vizuálisan megjeleníteni vállalata üzleti kulcsfolyamatának mutatóit?

Milyen grafikont, elemzést választana, amellyel felkeltheti kollégái érdeklődését, vagy meggyőzheti üzleti partnereit az Ön álláspontjáról?

Beszéljen mindig adatokkal! Támassza alá mondandóját mindenki számára érthető elemzésekkel, grafikonokkal!
Statisztikai alapú problémamegoldásról, valamint izgalmas grafikonok készítéséről olvashata Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyvben és a tartozó e-learning portálon.

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.