Blog

Könyvajánló Lean Six Sigma szakemberek számára – The Lean Six Sigma Pocket Toolbook


The Lean Six Sigma Pocket Toolbook: A Quick Reference Guide to 100 Tools for Improving Quality and Speed – Michael L. George, John Maxey, David Rowlands, Mark Price

Puhakötés: 225 oldal
Kiadó: McGraw-Hill Education; 1 edition (August 1, 2004)
Nyelv: Angol
ISBN-10: 0071441190

A könyv borítóján szereplő alcím szerint mintegy 100 Lean Six Sigma folyamatfejlesztő eszközt kívántak bemutatni a könyv szerzői egyszerű, közérthető formában. Céljuk elsősorban annak bemutatása, hogy miként lehet Lean sebességet a Six Sigma minőséggel ötvözni, s bár esettanulmányt nem tartalmaz a munka az egyes folyamatfejlesztő eszközök kapcsán bemutatott példák világosak, érthetőek és széleskörűen alkalmazhatóak még az abszolút kezdők számára is.

Nem kötelezték el magukat a szerzők egyetlen statisztikai program mellett sem, mint például Minitab, vagy SPSS, viszont a gazdagon illusztrált statisztikai grafikonok, elemzések alapján bárki könnyen megértheti mire mikor kell ügyelni az egyes eszközök használata során. Sőt a közölt adatok és lépések alapján, akár maga megszerkesztheti azt az SPC grafikont például Excelben, amelyre éppen szüksége van.

A könyv első kiadása 2004-ben jelent meg és számos Six Sigma Green Belt, valamint Black Belt kollégám számára ajánlottam megvásárlásra, tanulmányozásra. Bizony sokáig szintén magammal hordtam egy sokat forgatott példányt, s nemrég megvettem Kindle ebook formátumban is, hogy ne foglaljon extra helyet a táskámban.

Six Sigma Green Belt jelöltek, kezdő folyamatfejlesztők számára ajánlom e szakkönyvet elsősorban, hiszen Black Belt kollégák tudását inkább átstrukturálja a munka. Az összesen 11 fejezet nem a klasszikus DMAIC mérföldkövek szerint van felépítve, hanem azzal a logikával, amellyel egy statisztikai eszközöket alkalmazó problémamegoldó személy végighalad a számára kiadott feladaton:

  • DMAIC módszer bemutatása különösen a Kaizen DMAIC, valamint a projekt kiválasztásra fókuszálva;
  • Projektötletek rangsorolása kategorizálása;
  • Folyamattérkép elkészítése – Itt egy kissé hiányzik a Lean által használt értékáramlás térkép (angolul Value Stream Map, vagy VSM), valamint a Six Sigma eszközök között folyamattérkép (angolul Process Map) részletes összehasonlítása;
  • Vevő hangjának megértése;
  • Adatgyűjtés alapjai beleértve a klasszikus mérőrendszer elemzéssel kapcsolatos fogalmakat, definíciókat;
  • Leíró statisztika és grafikus analízis;
  • Ingadozás megértése és elemzése;
  • Gyökérokok azonosítása és értékelése;
  • Átfutási idő, valamint hozzáadott vs. nem hozzáadott érték elemzése – Tipikusabb Six Sigma módszer által használható Lean eszközök;
  • Komplexitás és Értékáramlás elemzés;
  • Megoldások kiválasztása, tesztelése.


A könyv és az egyes fejezetek elsősorban azoknak szólnak, akik Six Sigma módszert tanulják, illetve szeretnék megérteni. Gyakran elég a „Highlights” azaz az összefoglaló pár mondatos leírást átolvasni az egyes problémamegoldó eszközökre vonatkozóan, ha valaki korábban részt vett Lean Six Sigma képzésen, de az alfejezetek végén szereplő tippek akár gyakorlott Black Belt szakemberek számára is nyújthatnak fontos információt.

Kritika a könyvvel kapcsolatosan:
A fejezetek áttekintése során rajtam kívül talán Ön is hiányolta, hogy nincs külön fejezet, ami a projekt indításakor szükséges stabilitás megteremtéséről, valamint ami még fontosabb, a fenntarthatóság biztosításáról. A bemutatott Lean Six Sigma eszközök nagyrészt technikai jellegűek és az olyan „soft” tényezők, mint például változásmenedzsment, érintettek bevonása hiányzik.

Valószínűleg terjedelmi korlátok miatt hiányosak a „mit tegyünk, ha…” típusú tanácsok például nem megfelelő Gauage R&R eredmény fejlesztésére.

Kezdő Six Sigma folyamatfejlesztőként legtöbbször elég volt e könyvhöz folyamodnom kérdés esetén és a leírtak alapján magabiztosabban léptem tovább projektemmel, illetve készültem fel valamely DMAIC mérföldkő áttekintésére mentoraimmal. Bizonyára sok más folyamatfejlesztő szakember is hasonló szeretettel forgatja majd e könyvet, hiszen amazon.com-on eddig már 250 olvasó értékelte, s az átlagos pontszám 4.6-os érték az 1-5-ös skálán. Ezzel az értékeléssel pedig maximálisan egyetértek.

A The Lean Six Sigma Pocket Toolbook címűkönyv jó befektetés lehet azon Lean szakemberek számára, akik tovább szeretnék fejleszteni tudásukat, illetve kacérkodnak a másik általánosan használt módszer, a Six Sigma eljárás, megismerésével.

Ezért is tartottam nagyszerű ötletnek, amikor egy multinacionális partner vállalatnál Lean Green Belt oklevél átadásakor minden egyes folyamatfejlesztő szakember ilyen könyvet kapott ajándékba a helyi Business Excellence vezetőtől.

Nagyon okos, előremutató gyakorlat.

The Lean Six Sigma Pocket Toolbook: A Quick Reference Guide to 100 Tools for Improving Quality and Speed megvásárolható amazon.com-on.

Jó folyamatfejlesztést kívánok!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.