Blog

Érdekes Poka Yoke megoldás 3 évesek számára

Egy 3 éves kisfiú számára még az is nagy kihívást jelent, hogy egy sablon kifestése során annak körvonalain belül maradjon, nemhogy csomót tudjon kötni a cipőjére, vagy például egy vizibombára, ha a nyári kánikulában játszani támad kedve a nagyokkal.

Ez a probléma úgy tűnik egy élelmes játékgyártó figyelmét is felkeltette, amely egy nagyon szellemes Poka Yoke megoldással tudott előrukkolni. Gyártás során elhelyezett a lufiban egy akkora hungarocell golyócskát, ami valamivel szélesebb, mint a lufi nyaka. Mivel a golyó könnyebb, mint a víz, így a lufi megtöltésekor automatikusan feljön a tetejére elzárva a beömlő nyílást, s így bizony kezdődhet a játék. (sajnos pumpa híján nekem csak a csaptelep maradt…)


Az ötlet briliáns és teljesen megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket Poka Yoke megoldásokkal szemben támasztunk Lean Six Sigma problémamegoldás során.

Poka Yoke kifejezés hibamentes gyártást jelent lefordítva, de hétköznapi szóhasználattal inkább „hülyebiztosnak” hívjuk, s bizony Toyotánál is ez volt az eredeti elnevezés (japánul Bata Yoke). Azonban Toyota 4P rendszer szerves részét képezi a dolgozók tisztelete, így terjedt el inkább a ma ismert kifejezés.

Poka Yoke filozófia hátterében az áll, hogy a dolgozók szándékosan nem hibáznak, vagy hajtanak végre folyamatlépéseket helytelenül, azonban számos ok miatt azok mégis bekövetkeznek. Nagyon fontos, hogy a bekövetkezett hibák mindig a gyártási rendszer, illetve a megmunkálási módszerekből adódnak és nem a dolgozók hibájából. Ezért tehát ne az embereket akarjuk javítani, hanem magukat a folyamatokat!

Hiroyuki Hirano 10 hibaforrást azonosított híres Poka Yoke könyvében :

  • Feledékenység okozta – nem meghúzott csavar
  • Félreértés okozta hibák – tolni, vagy húzni típusú ajtó
  • Azonosítási nehézségekből adódóak – 100 db-ot 1000 db-nak olvasunk
  • „Amatőrök” hibái – új dolgozó nem ismeri a folyamatot
  • Szándékos hibák – piros lámpánál átkelni a zebrán
  • Véletlen hibák – elgondolkozva véletlenül lelépni a zebrára piros lámpánál
  • Lassúság okozta hibák – tanuló sofőr
  • Standard hiánya miatti hibák – mérési pontatlanság
  • Meglepetés hibák – Gép meghibásodása előzetes jelzés nélkül
  • Akaratlagos hibák – Szabotázs, bűnözés


Lufis esetünkben talán a 4. kategória az, amit meg kellett szüntetni 🙂

A hibák előfordulásának rengeteg oka lehet, azonban majdnem mindet ki lehet küszöbölni, ha feltárjuk annak gyökérokát és megfelelő Poka Yoke módszerrel látjuk el a folyamatot.

A fenti példából is látszik, hogy számos Poka Yoke eszköz létezik. Alapszabályként törekedjen arra, hogy olyan minél egyszerűbb és olcsóbb megoldást válasszon folyamatfejlesztő csapatával, amit nem lehet áthágni (faék típusú megoldást keressen)! Rendkívül frusztráló tud lenni minden mérnök, illetve technikus számára, ha az ellenőrzés ellenőrzésének az ellenőrzésére kell valamilyen megoldást kitalálni, mert mindegyik hibádzik valamilyen ok miatt. Használja például a 7 módszer analízist az ötletelésre és a kiválasztásra!

Drága megoldás helyett az egyszerűségre törekedjen, amelynek bevezetését követően a folyamat tulajdonosa a homlokára csap és így kiált: „Ezt kerestem!”. A Poka Yoke megoldások 95%-a megvalósítható kevesebb, mint 20.000 Ft befektetésével. Amennyiben az Ön ötlete ennél drágább, úgy kérem, gondolkodjon még egy kicsit!

Jó pancsolást, azaz folyamatfejlesztést! 🙂


További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma  esettanulmányainkat, illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen  Lean Six Sigma képzéseinkre!

Minőségügyi folyamatfejlesztő?

Akkor a Hibázza tökéletesre vállalata folyamatait könyv Önnek való!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.