Blog

Vive Le Tour – Kísérlettervezés (DOE)


Megkezdődött a 104. Tour de France kerékpáros körverseny, s természetesen ennek kapcsán is több Six Sigma eszköz használatára nyílik lehetőség kezdve talán a ma reggel leginkább aktuális hírrel, azaz a tavalyi világbajnok Peter Sagan kizárásával:


El tud Ön képzelni Gage R&R vizsgálatot a „könyöklés” megítélésére?

Reprodukálhatóság  alatt érthetjük a különböző versenybírók véleményét, azonban az ismételhetőség kérdése egy kissé bonyolultabb, mivel az első döntés befolyásolhatja a másodikat, hiszen sokan vagyunk, akik szeretnek kitartani korábbi véleményünk mellett. Azonban ha ugyanazt az eseményt másik kameraállásból, felülről, is megtekintjük, akkor bizony bonyolultabb a helyzet (vajon az újabb nézőpont inkább ismételhetőség, vagy reprodukálhatóság kategóriájába esik?)…

Six Sigma képzések során egyik kedvenc DOE példám részleges faktoriális kísérlet demonstrálására a 2 7-4 faktoros biciklis kísérlet, ahol az alábbi paraméterek közül kell kiválasztani melyik rendelkezik szignifikáns hatással arra vonatkozóan, hogy hány másodperc alatt bírunk feltekerni a dombra:

  • guminyomás;
  • ülés magassága;
  • kormány magassága;
  • dinamó állapota;
  • váltó áttét;
  • esőkabát és végül
  • reggeli

Bizonyára nem elégedne meg a fentiekkel, hanem az inputokat jócskán átszabva több körön keresztül tesztelné az Y=f(x) modellt, míg az optimalizált eredményt megkapná…

Ön milyen paramétereket venne figyelembe DOE megtervezése során, amennyiben egy hasonló kihívás előtt állna kerékpáros csapata?

Akár SPC grafikon is készíthethő mondjuk 5 kilométerenként az átlagsebességről.

Mit vizsgálna az alábbi grafikonon?

A nyeréshez nem elég csak a kontrollhatárokon kívül található szélsőértékeket keresni, hanem vizsgálni szükséges magát az ingadozást is.

Mi történhetett?

Vajon emelkedő, pofaszél, esetleg elmaradt frissítés okozta a lassulást?
Hogyan gyűjtene részletesebb adatokat és milyen technikákkal vizsgálná azokat?

A fenti grafikon alapján folyamatképesség, vagy általánosabb nevén cp/cpk kalkulációt is készíthet vizsgálva mennyiben sikerült megfelelni az edzői utasításban szerepő tervnek…

Bár csak a 4 leggyakrabban alkalmazott eszköz került megemlítésre a rengeteg Six Sigma technika közül, de ha Ön is figyelemmel kíséri a versenyt, néha gondoljon arra, kérem, hogy milyen adattal jellemezhetőek az események, amelyeket a képernyőn lát, s hogyan elemezné hogy javítsa a kerékpáros teljesítményét!

Végül pedig egy rövid, hangulatos videóval szeretném ünnepelni a versenyt és jó szurkolást kívánni Önnek is:

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma  esettanulmányainkat , illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma képzéseinkre!


Jó folyamatfejlesztést kívánok!

Fehér Norbert

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.