Blog

5 Lean eszköz, amelyek biztosan alkalmazhatóak Six Sigma folyamatfejlesztés során is

Egyre több vállalati döntéshozó ismeri fel, hogy a folyamatjavítási eredmények maximalizálása csakis a Lean sebesség, valamint a Six Sigma minőség kombinálásával érhető el a lean six sigma folyamatfejlesztés során. Továbbá azt is megértették, hogy amennyiben egy folyamatjavító program bevezetése nem megfelelően történik a vállalaton belül, úgy az elvesztegetett idő és lehetőségek, valamint a dolgozói kiábrándulás jelentősen visszavetheti a vállalati fejlődést.

Az alább felsorolt 5 Lean eszköz különösen alkalmas beillesztésre egy Six Sigma projekt végrehajtása során iparágtól függetlenül, s a rövid bemutatást követően zárójelben jelzem mely alfejezetben olvashat ezekről részletesebben. Lássuk a Shubhajit Roy úr által az isixsigma.com weblapon felsorolt, általam némileg módosított listáját!

1) Értékáramlás térkép

(Forrás:  Value Stream Mapping wikipedia)Az értékáramlás térkép (angolul Value Stream Map – VSM) egy adott termékcsalád folyamatait, anyag- valamint információáramlását térképezi fel faltól falig, azaz a főbb alkatrészek beérkezésétől egészen az elkészült késztermék kiszállításáig és segít a rendszer veszteségeinek feltárásában.. Az értékáramlás feltérképezésének módszerét Taiichi Ohno és csapata alkalmazta először, amikor beszállítókat tanított a Toyota módszerre. Az értékáramlás térkép elkészítése nagyszerű kiindulási pontot jelentett a beszállítóknak a jelenállapot megértéséhez, másrészt egyszerű vizuális jelöléssel felvázolhatták a jövőbeni elvárásokat a termeléstervezéssel, az átállásokkal, a kiegyenlített gyártás megvalósításával kapcsolatosan.

Bár az értékáramlás térkép elkészítése során használt vizuális eszközök egy része kötött, például dobozok jelölik a folyamatlépéseket, háromszögek az azok közt megjelenő készleteket, azonban Önre és folyamatfejlesztő csapatára van bízva, hogy ezek mellett mi mindent kíván megjeleníteni. Mivel áramlásorientált, így biztosan megjelenhetnek az adott feladatok elvégzéséhez szükséges idők (ciklusidők), az ütemidő (takt idő), amelyet Lean szakemberek a termelés szívdobbanásának neveznek, hiszen a valós vevői igényt jeleníti meg, valamint például az értékteremtő tevékenységek idejének a teljes átfutási időhöz viszonyított aránya.

2) Ütemidő, vagy takt idő

Az ütemidő (angolul Takt Time, TT) a termelés szívdobbanása, s ez vezérli az összes folyamatlépést. Német eredetű szó, ritmust, ütemet jelent. Pontosabban a kereslet ütemét, hogy milyen gyakran vásárolnak a vevők a vállalat által előállított termékből. Egy jól kialakított jelzőrendszer meghatározza a gyártás sebességét, valamint figyelmezteti a dolgozókat amennyiben túl gyorsan, vagy lassan haladnak munkájukkal. Előbbi esetben túlkészlet okozta veszteség, utóbbi esetben pedig kielégítetlen kereslet okozta költség keletkezik.

Az ütemidő fogalma, valamint a folyamatos áramlás alapelve a repetitív, azaz folyamatosan ismétlődő termelő és szolgáltató tevékenységeknél értelmezhető a legkönnybben.

Fontos szerepet kap mind a Lean Six Sigma fejlesztést megelőzően a folyamat stabilizálásában, hogy a valós problémát figyelhesse meg a folyamatfejlesztő csapat, valamint a fejlesztést követően az új standard kialakításában és bevezetésében.

3) „5 Miért?” technika, valamint halszálka elemzés

Mielőtt részletes statisztikai elemzésekbe kezdenénk Six Sigma folyamatfejlesztés végrehajtása során elsőként a gyakorlati problémát kell megismernünk vizuális eszközökkel. A Mérés fázisban még nem biztos, hogy a folyamatfejlesztő csapat rendelkezésére állnak megbízható adathalmazok, valamint közös nevezőre kell hozni a folyamattal kapcsolatos ismereteket. A bemutatásra kerülő technikák könnyen elsajátíthatóak és alkalmazhatóak számos területen, így nagy hiba lenne ezeket kihagyni e könyvből.

4) 7 módszer elemzés

(Forrás: A Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyve – Fehér Norbert, 2017)


A folyamatban megrejlő hibát, ingadozást jelentő okok feltárását követően a problémamegoldó csapat feladata a megoldási javaslatok kidolgozása, értékelése, hogy azok közül a legmegfelelőbb kerüljön bevezetésre.
Egy logisztikai beszerzőtől elvárja főnöke, hogy minimum 3 árajánlatot szerezzen be a tényleges megrendelés kiküldése előtt, azonban Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során elsőként általában a leginkább kézenfekvő ötletek jutnak eszünkbe. A 7 módszer technika (angolul 7 ways analysis) segítségével azok a kreatívabb ötletek is kiértékelésre kerülhetnek, amelyek a csapat kreativitását, találékonyságát megmutatják.

5) Hibamentes gyártás –Poka Yoke

A Poka Yoke kifejezés hibamentes gyártást jelent magyarra fordítva japánról, de hétköznapi szóhasználattal itthon inkább „hülyebiztosnak” hívjuk, s bizony Toyotánál is ez volt az eredeti elnevezés (japánul Bata Yoke). Mivel azonban a Toyota vállalat által elterjesztett Lean rendszer szerves részét képzi a dolgozók tisztelete, így terjedt el a ma ismert kifejezés.

A Poka Yoke filozófia hátterében az áll, hogy a dolgozók nem hibáznak szándékosan, vagy hajtanak végre folyamatlépéseket helytelenül, azonban a hibák mégis bekövetkeznek számos ok miatt. Nagyon fontos eleme a megközelítésnek, hogy a bekövetkezett hibákat mindig a gyártási rendszerből, illetve a megmunkálási módszerekből adódónak tekintik és nem a dolgozók hibájának. Ezért tehát ne az embereket akarjuk javítani mi sem, hanem magukat a folyamatokat!

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma   esettanulmányainkat , illetve hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánok!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.