Blog

Lean túra: Ennyit fejlődött a kerékpárgyártás 60 év alatt

Ennyit fejlődött a kerékpárgyártás 60 év alatt

Lean túra következő állomás: A British Council videója részletesen bemutatja miként készült a 40-es években egy átlagos kerékpár. Ekkor még a nagy volumen, alacsony termékválaszték volt jellemző e termék gyártására is.


Mint látható rendkívül anyag és munkaigényes folyamat jellemezte a megmunkálást a munkahelyek szigetszerű elrendezésével.

Vajon mennyit változott mindez röpke 60 év alatt? Sétálja végig önis a lean túrát!


Az időben egy nagyot ugorva legelőször talán az ötlik a néző szemébe, hogy a szigetszerű gyártást részlegesen felváltotta az ütemidő szerint mozgó szállítószalag.
A másik fontos észrevétel pedig a gyártani vs. vásárolni kérdésre adott válasz változása volt, hiszen, míg régen minden fontosabb megmunkálási folyamat házon belül került elvégzésre, addig manapság az ellátási láncok egyre komplexebbé válását okozza, hogy az alkatrészeket beszállítók láncolatán keresztül szerzi be Giant vállalat, mint végtermék előállító, amely maga is elköltözött a keresleti helyről olyan országba, ahol alacsonyabb egységköltséggel lehet gyártani.

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók a minőségre többek között az alábbiakkal:

  • Vizualizáció
  • Standard munka
  • Hiba esetén leállás
  • Andon lámpák
  • Összeszerelés során a terméket védő műanyagok alkalmazása
  • stb.


Ha egy kicsit részletesebben megnézi a második lean túra videót, akkor bizony láthatja, hogy bizonyos mértékben teret nyert az automatizáció, de még rendkívül munkaerő igényes a gyártás.
Bár javult az áramlás, azonban továbbra is előfordul a szigetszerű elrendezésű munkahely, ahol rendkívül könnyű túltermelés veszteséget okozni.
Hiába védik a terméket protektorokkal, például a lánc felrakásakor nagyon könnyen megsérülhet a festés a kerékpáron.

Ön milyen további veszteségforrásokat fedez fel a lean túra videókon?

Mikor nézte meg saját vállalatának folyamatait utoljára külső szemmel akár videó készítését követően, vagy egy gemba bejárás során?
Milyen gyorsan talál hasonló hibákat házon belül?

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma   esettanulmányainkat, illetve   hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos   sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Minőségügyi folyamatfejlesztő?

Akkor a Hibázza tökéletesre vállalata folyamatait könyv Önnek való!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.