Blog

Mit jelent a jig szó magyarul?

Mit jelent a jig szó magyarul?

Google szerint jig angol szó jelentése „a device that holds a piece of work and guides the tools operating on it„, vagyis szabad fordításban valamilyen segédeszköz, mely a munkadarabot befogja és segítségével a feladat pontosabban végezhető.

Jig-eket Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során előszeretettel alkalmazzák a mérnökök hard poka yoke megoldások elérésére.

Fontos kritérium: a dolgozó a kezeit teljes mértékben úgy tudja használni, hogy végig értékteremtő tevékenységet folytathasson, így téve a folyamatlépést hibamentessé és hatékonnyá.


Jig-ek tervezésekor és munkafolyamatba illesztésekor ügyeljen arra, hogy a dolgozónak a munkavégzés során TILOS:

  • Keresgélni
  • Gondolkozni
  • Olvasni
  • Írni
  • Kérdezni
  • Számolni
  • Pozícionálni
  • Sétálni

, valamint erejét meghaladó erőkifejtésre kényszeríteni, mely a 6.S azaz a biztonság (Safety) rovására menne.

Rendkívül sokat elárulnak a folyamatfejlesztő mérnök intelligenciájáról az általa tervezett és a gyártásba használatra kiadott jig-ek (vagy azok hiánya).

Ha megnézi az alábbi 2 videót, láthatja nemcsak 7 erős férfi munkáját tudja elvégezni 2 ügyes hölgy, de az első esetben szegény bocit rendkívül megkínozták az anyával együtt.

Boci születése

  • Jig nélkül
https://youtube.com/watch?v=tBYXgGpUcxE%3Frel%3D0
  • Jig alkalmazásával
https://youtube.com/watch?v=mIoyelo1orE

Mind az „operátorok száma”, mind a ciklusidő jelentősen alacsonyabb a második esetben, ráadásul a „termék” is sokkal jobb állapotban „pottyant” a „sor” végén…

Az ön gyárócellájában hol találhatóak olyan kritikus folyamatlépések, amelyek túlságosan nehezen elvégezhetőek, vagy nagyfokú precizitást igényelnek?
Alkalmazza a jig-ek tervezés során a 7 módszer elvet?

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma  esettanulmányainkat, illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.