Blog

Dupla módusz probléma

Six Sigma képzések során statisztika alapok modul keretében tanulunk a kulcs vállalati folyamatot leíró adatsor jellemzéséről (várható érték, ingadozás, elemszám és görbe alakja) Lean Six Sigma Green Belt jelöltekkel és tipikus beugratós kérdés szokott lenni részemről, hogy az átlag, vagy a medián jellemzi-e jobban a dupla módusszal rendelkező folyamatokat. Általában egy gyors normalitás teszt elvégzését követően csoportosan válaszolják: „Mivel p<0,05, ezért mediánnal.” pedig valószínűleg egyikkel sem lehet…

Bár a valóságban több adatsor  is dupla módusszal rendelkezik (pl.  testmagasság – férfiak és nők együtt), azonban, ha Ön például hisztogrammal ábrázolja azt és élesen elkülönülő csoportokat lát, akkor  inkább gondoljon arra, hogy talán 2 különböző folyamat adatai keverednek (különböző gépek, műszakok, módszerek, stb.), illetve valami szignifikáns  változás történt a folyamatban (egy kis SPC grafikonnal szintén könnyen elemezhető).

Ekkor javaslom a komponensekre bontást, keresztpróbák alkalmazását, illetve visszanézni mi változott a folyamatban, mert ezek együtt nem vizsgálhatók és félrevezető következtetéseket tudna csak levonni.  

Kedves Hölgyolvasók!

Amennyiben nyáron a strandon sütkérezve partnerük elmélázva tekint egy adott pontra, kérem ne szidják meg! Lehet, hogy folyamatfejlesztésen gondolkozik és a dupla módusz probléma megoldását keresi… J


Jó nyaralást és pihenést kívánok minden folyamatfejlesztőnek!

Fehér Norbert

További információkért folyamatfejlesztésről és statisztikai módszerekkel történő problémamegoldásról olvassa Lean Six Sigma hírlevelünket, esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.