Blog

7 fő veszteségforrás

Melyik LEAN veszteségforrást fedezi fel az alábbi képen?


A környezettudatosság és költségcsökkentés jegyében elektronikus bankszámla kivonatot kértem számlavezető bankomtól 2 évvel ezelőtt. Azóta félévente kapok egy ilyen paksamétát egyszerre, minden egyes hónapot külön borítékba helyezve, így a felesleges papírfelhasználás mellé extra postaköltséget is kell fizetnem.

Kétszer már személyesen is bementem bankomba, sajnos feleslegesen…

Azon folyamatok, amelyekért a vevő nem hajlandó fizetni; információtartalommal nem gazdagítja, vagy fizikálisan nem alakítják át a terméket; illetve elsőre nem jók, nem teremtenek hozzáadott értéket, így veszteségnek minősülnek.

A 7 fő veszteségforrás kategóriáit Taiichi Ohno, mérnök alkotta meg és ismertette meg először Toyota autógyár dolgozóival Japánban, majd a Toyota gyártási rendszer (TPS) ismertté válásával tanulták meg sokan nemcsak az autóipar területén.

A 7 fő veszteségforrás Lean-ben:

  • Felesleges szállítás
  • Túlzott készletek
  • Mozgatási veszteségek
  • Várakozás
  • Túlmunkálás
  • Túltermelés
  • Hiba / selejt


További információkért a 7 fő veszteségforrásról logisztikában olvassa az alábbi blog bejegyzést, Lean Six Sigma hírlevelünket, esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Minőségügyi folyamatfejlesztő?

Akkor a Hibázza tökéletesre vállalata folyamatait könyv Önnek való!

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

HIBÁZZA TÖKÉLETESRE vállalata folyamatait!

Megjelent Fehér Norbert új könyve, ami a kezdő folyamatfejlesztők számára íródott.
A hibák és a 7 fő veszteségforrás okozta költségek akár az árbevétel 25-30%-át is elérhetik a magyar vállalatoknál. A piaci megmaradás és versenyképesség megőrzésének a kulcsa ezek szisztematikus felderítése és csökkentése.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.