Blog

A 7 veszteségforrás a logisztikában

A veszteségforrásokszüntelen kutatása, elemzése és megszűntetése a kulcs logisztikai folyamatokban a karcsú (angolul lean) vállalat egyik legfontosabb feladata, miután definiálásra kerül mi és hogyan generál értéket a külső, illetve belső vevők számára.

Azon folyamatok, amelyekért a vevő nem hajlandó fizetni; információtartalommal nem gazdagítja, vagy fizikálisan nem alakítják át a terméket; illetve elsőre nem jók, nem teremtenek hozzáadott értéket, így veszteségnek minősülnek, s tovább kell osztályozni szükséges, megszüntetendő, illetve csökkentendő kategóriákba.

A 7 fő veszteségforrás kategóriáit Taiichi Ohno, mérnök alkotta meg és ismertette meg először Toyota autógyár dolgozóival Japánban, majd a Toyota gyártási rendszer (TPS) ismertté válásával tanulták meg sokan nemcsak az autóipar területén.

A 7 fő veszteségforrás és példák logisztika területéről:

  • Készletek, melyek nemcsak a termelő folyamatokban további feldolgozásra váró anyagokat, félkésztermékeket, vagy értékesítésre váró késztermékeket jelentenek, hanem lehetnek adatok, dokumentumok, vagy egyszerűen, melyek további feldolgozásra várnak. Lean logisztika példák:

– Alapanyag készletek, melyeket tipikusan a hosszú beszerzési átfutási idők, tervezési, illetve minőségi hibák  kompenzálására hoztak létre- Félkésztermék készletek, melyek az például az eltérő ciklusidejű tipikusan toló, vagy „push” gyártás során keletkeznek- 1 évre előre beszerzett irodaszerek- Termelő berendezések alkatrészei- Előző szezonból visszamaradt elfekvő készletek-Szállítási reklamációk, melyek megválaszolásra várnak-Postafiókban halmozódó bejövő megrendelések

  • Szállítási veszteség, ami mindazon tevékenységeket jelenti, amely a nem optimalizált munkahely elrendezésből, átgondolatlan folyamatlépésekből, illetve gyakori tervezési változtatásokból adódnak.Lean logisztika példák:- Nem megfelelő minőségű beérkező anyagok zárolt területre mozgatása, amíg döntés születik a tétel sorsáról

– „Futkosás” információk után, hogy a kiszállításhoz minden dokumentum elkészülhessen- Olyan gyártási utasításhoz megkezdéséhez alkatrészek összeszedése (komissiózás), amelynek nem minden eleme áll még rendelkezésre- Munkahelytől távol lévő pufferek

  • Mozgatási veszteség, ami a munkahelyeken az anyagok, eszközök nem ergonomikus elrendezése okozhat, anyagok, információk keresgélése. Lean logisztika példák:

-Alkatrészek keresgélése rendetlen polcon-Folyamatos hajlongás, létrára mászás, stb.-Túl nagy / kicsi méretben mozgatott pufferek-Ikonok / menüpontok keresgélése ERP rendszerben-EDI megoldás helyett kézzel másolt / beírt adatok email-en érkezett megrendelésekből-1D-s vonalkód alapú könyvelés termékenként kötegelt könyvelés helyett pl RF azonosító alkalmazása esetén

  • Várakozási veszteség, az egyik legkönnyebben felismerhető veszteség, melynek 3 fajtája létezik:

– Anyag vár megmunkálásra tervezési hibák, kötegelt gyártás (batch production), vagy minőségi reklamációk miatt (vevői visszáru)
– Gép várakozik valamiféle beavatkozásra, elektromos targonca feltöltésre, vonalkód olvasó jelre
– Ember vár anyagra, információra, gépre, hogy befejezzen adott műveletet

  • Túltermelési veszteség, minden veszteségforrás közül a legsúlyosabb, hiszen az összes többi veszteségforrás megjelenik benne. Tipikus veszteség, amikor több termék kerül gyártásra a valós vevői igénynél, illetve előbb készül el, mint szükséges.Lean logisztika példák:

– Elfekvő, vagy túlkészlet a késztermék raktárban
– Lassan mozgó készletek az értéklánc alján (nagyker, kisker)
– Túlbecsült kiesési ráták miatti biztonsági készlet
– Hamarabb készül el egy megrendelés, mint amikor a vevőnek szüksége lenne a termékre

  • Túlmunkálási veszteség az, amikor jobban, pontosabban, precízebben végez el valamiféle logisztikai szolgáltatást a vállalat, mint ahogyan a vevő azt kéri.Lean logisztika példák:

– Felesleges riportok generálása
– Túlzott inspekció mind a bejövő, mind a kimenő termékeknél
– Felesleges funkciók a terméken
– Nem igényelt logisztikai szolgáltatások generálása
– 48 órás helyett 8 órás reakcióidő reklamációk esetén
– Termékcsalád szintű terv helyett termék szintű kapacitásterv készítése
– Átláthatatlan logisztikai információk a honlapon

  • Hiba, selejt, a várakozás mellett a másik legtöbbször felismert veszteségforrás, mely logisztikában megjelenhet.Lean logisztika példák:

-Rosszul értelmezett és végrehajtott inspekció- Kézzel írt termékazonosító kód félreolvasása
– Rossz lokációba betárolt anyag
– Leltározás során kibukó készleteltérések
– Hibásan megírt szállítólevél
– Rosszul csomagolt rakomány megsérül szállítás során a kamionban
– Elírt csomagolási egység (db vs. 1000 db)
– Rossz információk a kiküldött megrendelőn

További információkért folyamatfejlesztésről és vizuális menedzsmentről olvassa Lean Six Sigma hírlevelünket, lean six sigma webshop logisztika esettanulmányunkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.