Blog

Vizuális menedzsment a fociban

Néhány napja az egész világ focilázban ég és kíséri figyelemmel az izgalmasabbnál izgalmasabb meccseket.

Minden VB velejárója az új, még tökéletesebb labda, továbbá számos újítás, mint a Dél Amerikában jó ideje használt borotvahab (?) megoldás a sorfal és a labda helyének fixálására:

Az ötlet mindenesetre egyszerű és hatásos, ráadásul a hab rövid időn belül eltűnik, így tökéletes eszköze a vizuális menedzsmentnek.

Folyamatfejlesztés során számos esetben lehet szükségünk feljelölni ideiglenes, vagy akár állandó jelleggel anyagokat, gépeket, munkahelyeket, standard útvonalat, stb. Kreatív eszközökkel definiálhat / egyértelműsíthet / ellenőrizhet szabályokat megkönnyítve mind a dolgozók munkáját, mind a termelésvezetőét.

Vizuális menedzsmentre azonban számos további példát találhat futballban, mint például az eltérő színű mezeket (csapatok, csapaton belül a kapus, illetve a bíró), amely nagy segítséget jelent egy-egy gyors döntést igénylő helyzetben például a kapu előtt védve a kapust, illetve megítélni, hogy szöglet, vagy kirúgás következzen:

Az Ön vállalatánál mindenki egyforma öltözéket visel, vagy esetleg megkülönböztetik a dolgozókat, mint például:

  • Normál dolgozó
  • Anyagmozgató
  • Karbantartó
  • Minőségellenőr
  • Termelésvezető?

Vajon kritikus esetben egy pillantással meg tudja ítélni kitől kérhet segítséget?

Az első napok tapasztalatai alapján továbbra is probléma a les megítélése és amíg a videobíró megoldásról döntés születik, addig is egyszerű eszközökkel támogatható az asszisztensek munkája, mint például a fűnyírás során alkalmazott rövid oldallal párhuzamos sávok:

Az Ön vállalatánál előfordult már, hogy telepítést követően 1-2 méterrel arrébb kellett helyezni egy berendezést, mert nem volt megfelelő jelölés a padlón (pl 5×5 méteres négyzetek)?

Végül pedig a helyzetek elemzését segítheti a spagetti diagrammal való értékelés, amelyet minden Lean Six Sigma folyamatfejlesztő szívesen alkalmaz.

Az alábbi példákat még a 2010-es foci VB-vel kapcsolatosan küldték körbe az interneten, de a magyarokra vonatkozó rész cseppet sem változott 4 év alatt:


További információkért folyamatfejlesztésről és vizuális menedzsmentről olvassa Lean Six Sigma hírlevelünket, esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést! Jó szurkolást kívánunk!

Minőségügyi folyamatfejlesztő?

Akkor a Hibázza tökéletesre vállalata folyamatait könyv Önnek való!

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

HIBÁZZA TÖKÉLETESRE vállalata folyamatait!

Megjelent Fehér Norbert új könyve, ami a kezdő folyamatfejlesztők számára íródott.
A hibák és a 7 fő veszteségforrás okozta költségek akár az árbevétel 25-30%-át is elérhetik a magyar vállalatoknál. A piaci megmaradás és versenyképesség megőrzésének a kulcsa ezek szisztematikus felderítése és csökkentése.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.