Blog

Az ideális Lean Six Sigma Green Belt jelölt 10+1 ismérve

Az eredeti, fekete övesek számára készült 100 pontos lista alapján (Pyzdek, 101 Things Every Six  Sigma Black Belt Should Know, 2017) a sikeres green belt projekt indításához az 5 standard kelléken, mint

  • üzleti kulcsfolyamaton;
  • mérőrendszeren és célon;
  • problémán;
  • megtakarításon és végül
  • vevői igényen

kívül szükség van egy „titkos” hatodikra is, ami talán a legfontosabb biztosítéka a sikernek. Olyan folyamatfejlesztő személyre van szükség, aki ideális esetben az alábbi tulajdonságok mindegyikével bír annak érdekében, hogy határidőre elérje a kitűzött célokat a rendelkezésére bocsátott erőforrások optimális felhasználása mellett.

Tekintse át az alábbi listát és döntse el, hogy Ön mennyiben felel meg az alábbi követelményeknek.

Ha minden kérdésre 3 válasz adható (nem jellemző = 1 pont; abszolút jellemző = 3 pont; kettő között = 2 pont), elér legalább 25 pontot?

1.Általánosságban véve kvantitatív beállítottságú
Tények, adatok felhasználásával kommunikál és folyamatosan méri, hogy a végrehajtott akciók mekkora mértékben járulnak hozzá a bázis és a célérték közötti rés leküzdéséhez.

2. Képes a rendelkezésére álló nyers adatokból akcióra érdemes feladatokat felállítani
Nem esik bele az analízis-paralízis csapdájába.

3. A jelölt képes részletes akciótervet kidolgozni a projektcélok eléréséhez
Részekre tudja bontani az előtte tornyosuló feladatot, hogy aztán lépésről lépésre megoldja azt.

4. Méri a haladást a cél felé vezető úton
Az első pontból adódóan, ha nem mér és korrigál, akkor nem vagy csak késve teljesíti a kitűzött célt, és képtelen lesz megmondani, mely akciók hozták a legnagyobb előrelépést a problémamegoldó tevékenysége során.

5. Képes a csoport tagjai számára feladatokat delegálni, azokat nyomon követni, illetve számonkérni
Senki sem magányos harcos; aki egyedül próbál minden feladatot megoldani, az nem tud igazi vezetővé válni és igazán nagy kihívást vállalni, így mások sem követik.

6. Képes a projekt céljait és fontosságát kommunikálni a szervezet minden területe felé, és megszerezni a szükséges erőforrásokat azok határidőre történő eléréséhez
Információk átadásával és megosztásával teremti meg az egyensúlyt a projekt célja, határideje és a rendelkezésre álló erőforrások között.

7. Nem a kifogásokat, hanem a megoldásokat keresi a célok és határidők betartásával kapcsolatban
Van erre egy nagyon találó Lean „parancsolat”: „Ne 10 okot keress, hogy miért nem lehet megoldani az előtted álló feladatot, hanem 1 olyat, amiért érdemes!”

8. Sohasem fogadja el a jelen állapotot mint legjobb megoldást, hanem újabb és újabb fejlesztési lehetőségeket keres az adott területen
A jó folyamatfejlesztői habitusból adódik az elégedett hátradőlés helyett a változtatásra és javításra való folyamatos törekvés.

9. Képes szétválasztani a sürgős feladatokat a nem sürgősektől, illetve a fontosakat a nem fontosaktól
Fel tud-e állítani prioritásokat az azokhoz tartozó határidőkkel, amiket aztán természetesen be is tart a csapatával.

10. Képes leküzdeni a projekt haladását gátló akadályokat
Önállóan képes dolgozni, és az akadályokat kihívásnak tekinti kifogások keresgélése helyett.

10+1 Csapatvezetőként cselekszik, és a tagok is elfogadják e minőségében
Példamutató, és mások számára is követendő mintául szolgál viselkedése.

Az Ön pontszáma: __________ pont

Mely területen kell leginkább fejlődnie? ___________________________________

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.