Blog

Autonóm eszközök (majdnem) a mindennapokban – Ipar 4.0

Ipar 4.0 -> Logisztika 4.0

Egy tanulmány megírására kértek fel nemrég, s a 4. ipari forradalom (ipar 4.0) logisztikára gyakorolt hatásairól kell elemzést készítenem:
Az exponenciális mértékben fejlődő technológiák hatására olyan innovációk válhatnak hamarosan mindennapjaink részévé, amelyről 4-5 évvel ezelőtt is csak álmodoztunk.Forrás: www.pwc.com/Industry 4.0

Például ismerkedjen meg Baxter robottal, amelyet 25.000 USD-ért megvásárolhat, s amennyiben tovább szűkűl az USA-beli, illetve kínai munkások között a produktivitással korrigált órabér különbség, akkor a gyártás relokalizációja révén rengetegen veszíthetik el munkájukat Kínában(!!!):

Elég sokat lehetett olvasni korábban Amazon által bevezetett Kiva rendszerről melyben az anyagmozgató munkatársakat robotok váltották fel:

https://youtube.com/watch?v=8of0t_tpWI0

Talán Google vezető nélküli autójáról is hallhatott. Hol van még ez a korszak? Hát csak tekintse meg Audi próbálkozásait az automatikus parkolással egy mélygarázsban:

Mi az Ön foglalkozása?
Sofőr? Anyagmozgató? Összeszerelő munkás egy gyárban? 10 éven belül drámai változások várhatóak nemcsak az iparban. Magyarország összeszerelő gyártásra specializálódott stratégiája hatalmas kihívások előtt áll ipar 4.0 kihívásai kapcsán.

Ha most mosolyog, hogy „Ááááá, nekem diplomám van, engem ez úgysem érint…” Egy tanulmány szerint a fehérgalléros munkakörök 40%-a nagyon könnyen algoritmizálható szintén….

A tanulmány (egy része) hamarosan elérhető lesz elektronikus formában itt…

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.