Blog

Vajon mi lenne, ha semmit sem tennénk?


Tapasztalt folyamatfejlesztőként bizonyára Ön is kap időnként hasonló kérdést kollégájától, s míg kék színből vörösbe, majd újra kékbe váltana arcának színe olvassa el az alábbi gondolatokat!

Mielőtt Lean Six Sigma fejlesztésbe kezdene, hasznos lehet a fenti kérdéshez hasonlót feltenni, ugyanis a hiba megszűntetésére tett erőfeszítések, vagy az újonnan kialakított folyamat olyan erőforrásokat igényelhet, amely nem áll arányban az Ön Lean Six Sigma erőfeszítéseivel.

Ha a címben szereplő kérdésre a válasz „… semmi különös, minden folyna a maga medrében tovább…”, akkor két dolog fordulhat elő:
1.) a kolléga rosszul méri fel a hatást, vagy
2.) valóban a sürgős – fontos mátrix rossz negyedében keresgél feladatot.

A rosszul felmért projekt hatás 2 fő oka

  • csak az adott helyre és pillanatra koncentrál, pedig, a műszakos adatokból napi, heti, havi, majd évesített költséget számolva tetemes összeg adódhat
  • másik gépen, soron is jelentkezhet ugyanaz a probléma, de az nem az Ő felelőssége


A fentiek miatt lehetséges, hogy egy egyszerű „eldobott néhány címkét / alkatrészt a gép” típusú hiba éves szinten milliós költséget okoz vállalata számára.

Fontosnak tekintjük, hogy a költségeket és a hozamokat mindig évesítse (amennyiben rövidebb a gyártás, akkor vetítse a teljes élettartamra) és az alapján helyezze el a sürgős – fontos mátrixban a problémát!


Projekt indításáról szóló döntés pedig költség – haszon elemzéssel a leginkább megfogható, amit nem feltétlenül kell pénzben kifejeznie, hiszen értelmezhető lehet ciklusidő, yield, stb. tekintetében is.

Az alábbiakat veheti számításba:

  • Közvetlen pénzügyi hatás
  • Időráfordítás
  • Hulladék / selejt változása
  • Gép / berendezés elhasználódása, illetve meghibásodása
  • Egységnyi munkaidő alatt termelt darabszám változása
  • Az elvégzett munka minőségének javulása
  • Balesetek számának, illetve bekövetkezési valószínűségének változása
  • Vevői elégedettség javulása (rosszabb esetben, ha nem végzi el a projektet, akkor elveszíti-e vevőjét?)
  • Duplikált munka megszűnése
  • Extra erőfeszítések
  • Stb.


A kockázatokat mindig a bekövetkezés valószínűségével súlyozza!
Hogyan?
Írjon az info@cashflownavigator.hu címre és segítünk!

Amennyiben megbizonyosodott arról, hogy a hatás felmérése megfelelően történt mind időtáv, mind tér és költség tekintetében és a válasz továbbra is
„… semmi különös, minden folyna a maga medrében tovább…”, úgy bátran lépjen tovább a következő Lean Six Sigma projektre!

Végül, pedig csatoltunk egy kis táblázat arról mennyi időt fordíthat adott probléma megoldására, ha szeretné, hogy 5 éven belül megtérüljön erőfeszítése:


Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Minőségügyi folyamatfejlesztő?

Akkor a Hibázza tökéletesre vállalata folyamatait könyv Önnek való!

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.