Blog

Útmutató destruktív Gage R&R mérőrendszer vizsgálatok végrehajtásához

A mérőrendszer vizsgálat (angolul Measurement System Analysis, vagy röviden MSA, illetve gage R&R ) elengedhetetlen lépés egy Lean Six Sigma projekt végrehajtása során annak Mérés fázisában. Mérőrendszer vizsgálat végrehajtásával meggyőződhetünk a folyamatról gyűjtött adataink megbízhatóságáról így, például teljesen felesleges megmérni a vérnyomásunkat, ha a mérőeszköz nem szolgáltat megbízható adatokat.
Minitab számos eszközt ajánl segítségül, hogy a rendelkezésre álló mérőrendszert megvizsgáljuk, s ezek közül a leggyakrabban használtak az alábbiak:
Minőségi típusú adatokat szolgáltató mérőrendszerre (pl. OK/NOK):

  • Attribute Agreement Analysis

Mennyiségi típusú adatokat szolgáltató mérőrendszerre (pl. tömeg, magasság stb.)

  • Type 1 Gage Study (cg / cgk)
  • Gage Linearity and Bias Study
  • Gage Run Chart
  • Gage R&R Study
    • Gage R&R Crossed
    • Gage R&R Nested

Destruktív teszt definíció Lean Six Sigma mérőrendszer vizsgálat során, amikor mért adatok keletkeznek (pl. tömeg, hossz, ciklusidő stb.) a nem destruktív teszt azt jelenti, hogy minden dolgozó minden terméket többször meg tud mérni. Ebben az esetben a Gage R&R Crossed design-t fogjuk választani.
Számos olyan helyzet létezik azonban, amikor a mérés során vagy megsemmisül a termék, vagy annak mért karakterisztikája megváltozik. Ilyen lehet például egy törésteszt, vagy esetleg valamely kémiai folyamat. Például képzelje el annak az erőnek a mérését, ami ahhoz szükséges, hogy egy M&M’s zacskót kinyissunk.

Milyen mérőrendszer vizsgálatot lehet elvégezni ez utóbbi esetekben? Hogyan győződhetünk meg arról, hogy a mérőrendszer megbízható adatokat szolgáltat és tovább léphetünk a Lean Six Sigma projektünkkel?

Mivel statisztikai elemzésről van szó, így a válasz is nagyon röviden a szokásos „… attól függ…”, mint számos Six Sigma eszköz esetén… 😊
Gage R&R Crossed, vagy Gage R&R Nested? Részletes leírás az esettanulmányok között Útmutató destruktív Gage R&R mérőrendszer vizsgálatok végrehajtásához címmel.

Szerezzen Lean Six Sigma Green Belt oklevelet a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019  elismeréssel kitüntetett A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyv tematikáján alapuló six sigma green belt képzésen Fehér Norbert oktatóval!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.