Blog

Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solversegítségével

Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solver segítségével


Aktuális megoldandó feladatunk, mint szűk keresztmetszet probléma ismert az operációkutatásban, de hasznos lehet Lean Six Sigma folyamatok fejlesztése során a gyártástervezés, vagy értékesítés maximalizálás során:

Egy termelővállalat szeretné nyereségét maximalizálni. Az előállítani kívánt termékeket a szűkös termelési kapacitások és a vevők kereslete alapján kell kiválasztani.

Ahhoz, hogy a döntési problémát optimalizálási feladattá lehessen alakítani számos feltételnek kell teljesülnie:

  • Az erőforrások csak korlátosan érhetőek el,
  • Számos döntési lehetőségnek kell rendelkezésre állnia, amelyek különböző mértékben befolyásolják a vállalat célját,
  • Matematikai formában kifejezhetőnek kell lennie a döntési formáknak,
  • A vállalat célja egyértelműen definiált, s szintén kifejezhető matematikában használatos képletekkel


Az optimalizáció során excel solver számára meg kell adnunk a célfüggvényt tartalmazó cellát, a változókat tartalmazó cellákat és a korlátokat is Excel Solver számára.

Bár excel solver csak korlátozottan alkalmazható Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során, az igazi cél inkább a gondolatébresztés, hátha kedvet kap mondjuk termékcsalád szinten a kipróbálására…

Az excel solver modellt tartalmazó munkafüzet letöltése.

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma esettanulmányainkat, illetve hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos sablonjainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.