Blog

Mi fér bele 2016-ba? – Hoshin Kanri gondolatok…

Mi fér bele 2016-ba? – Hoshin Kanri gondolatok…

Egyszer egy híres egyetem MBA kurzusának időgazdálkodással kapcsolatos képzésre egy neves vendégelőadót hívott meg. A rövid bemutatkozást követően a szakértő kirakott az asztalra egy nagy, átlátszó befőttes üveget és elkezdte nagyobb kövekkel telerakosgatni. Amikor feltelt az üveg kövekkel így szólt a hallgatósághoz:

– Tele van az üveg? – kérdezte.
– Igen – kiáltotta mindenki.

Ekkor ismét az asztal alá nyúlt és elővett némi tört kavicsot, amelyeket az edényben álló kövekre helyezett, s óvatosan elkezdte rázni az egészet, hogy azok a nagyobb kövek közti réseket kitöltsék. Ezt egészen addig folytatta, amíg több apró kavics már nem fért az üvegbe.

–  Nos? Megtelt már az üveg? – kérdezte ismét.

Néhányan azonnal megértették az egész tevékenység lényegét és hangosan így válaszoltak:

–  Nem.

Ezt követően a szakértő felemelt egy zacskó homokot és azt kezdte óvatosan az edénybe tölteni, míg fel nem telt ismét.

–  És mit gondolnak most? Feltelt az üveg? – kérdezte harmadszor
– Nem. – kiáltották egyöntetűen a résztvevők

Végül egy üveg vízzel töltötte csurig az edényt az előadó.

Mi ennek a történetnek a tanulsága? Vajon csak az időgazdálkodásra alkalmazható?

  • Talán nincs olyan elfoglalt személy, akinek meg egy rövid megbeszélés nem fér bele az idejébe?  
  • Vagy ne hagyjunk megoldatlanul bármilyen kicsi is legyen a probléma, amelybe nap, mint nap beleütközünk?


Nos, én így gondolom:
Tegyük fel, hogy az előbb említett kövek, kavicsok, homok és a víz a megoldandó feladatokat jelentik méret és komplexitás tekintetében az idei esztendőre, az üveg, pedig a rendelkezésre álló problémamegoldó kapacitást.

Amennyiben az Ön vállalatának a 2016-os befőttes üvege vízzel van színültig tele, akkor vajon mi történik, ha egy nagyobb követ, vagy akár kisebb kavicsot akar bármilyen óvatosan is belehelyezni?

Kapisgálja már?

„First things first”, ahogy az angol mondja, azaz először kezdje a fontos folyamatfejlesztési feladatokkal! Ennek megtervezéséhez és nyomon követéséhez nyújt segítséget az A3-as terv, azaz a Hoshin Kanri folyamat.

Hogy miért A3?

Egyszerűen egy ekkora méretű lapon meg tudja tervezni és nyomon követni makroszinten a főbb feladatokat, s így biztos lehet, hogy egyetlen nagyobb kő sem marad ki 2016-os üvegéből…

Keressen bizalommal nemcsak Hoshin Kanri, hanem bármely Lean Six Sigma kérdéssel kapcsolatosan 2016-ban is!

Folyamatfejlesztési projektekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Ui.:
Ismeri a viccet, ahol az előadó megállt a homokos résznél és az egyik hallgató felállt sörrel a kezében odalépett mellé?

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.