Blog

Köztes raktár helyének meghatározása – Excel Solver optimalizáció


Ebben az esettanulmányban egy újabb optimalizálási problémát oldunk meg excel solver segítségével, amely mint telephely probléma ismert az operációkutatásban, de hasznos lehet Lean Six Sigma folyamatok fejlesztése során a termelési, vagy elosztási logisztikában.

A telephely probléma abban különbözik a szállítási feladattól, hogy a szállítási útvonalak mellett a “telephelyek” egy részének optimális helyét is meg kell határozni. Excel modellünkben a pozíciókat xy koordináták alapján rögzítjük, s a távolságokat az ún. euklideszi távolságok alapján határozzuk meg.  

Tekintettel arra, hogy a szállítási költségek a távolságoktól, azok pedig a helyiségek koordinátáitól függnek, így egy nemlineáris optimalizálási problémáról van szó.

A feladat a következő:
Egy termelővállalat alapanyag raktárából 8 gyártócellát kell ellátni alapanyaggal, mely jelenleg magas anyagmozgató létszámot igényel, mivel kis anyagmozgató kocsikkal kell ellátni a feladatot.

Vajon egy köztes raktár létrehozásával csökkenthetőek az anyagmozgatás költségei minden esetben?
Ön milyen modellt készítene és oldana meg excel solver segítségével?

Az esettanulmány Heinz Peter Reidmacher Excel közgazdászoknak című könyvében szereplő példa módosításával készült.

Az excel solver modellt tartalmazó munkafüzet letöltése.
Prezentáció letöltése pdf-ben.

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma esettanulmányainkat, illretve  hírlevelünket , tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

HIBÁZZA TÖKÉLETESRE vállalata folyamatait!

Megjelent Fehér Norbert új könyve, ami a kezdő folyamatfejlesztők számára íródott.
A hibák és a 7 fő veszteségforrás okozta költségek akár az árbevétel 25-30%-át is elérhetik a magyar vállalatoknál. A piaci megmaradás és versenyképesség megőrzésének a kulcsa ezek szisztematikus felderítése és csökkentése.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.