Blog

Köztes raktár helyének meghatározása – Excel Solver optimalizáció


Ebben az esettanulmányban egy újabb optimalizálási problémát oldunk meg excel solver segítségével, amely mint telephely probléma ismert az operációkutatásban, de hasznos lehet Lean Six Sigma folyamatok fejlesztése során a termelési, vagy elosztási logisztikában.

A telephely probléma abban különbözik a szállítási feladattól, hogy a szállítási útvonalak mellett a „telephelyek” egy részének optimális helyét is meg kell határozni. Excel modellünkben a pozíciókat xy koordináták alapján rögzítjük, s a távolságokat az ún. euklideszi távolságok alapján határozzuk meg.  

Tekintettel arra, hogy a szállítási költségek a távolságoktól, azok pedig a helyiségek koordinátáitól függnek, így egy nemlineáris optimalizálási problémáról van szó.

A feladat a következő:
Egy termelővállalat alapanyag raktárából 8 gyártócellát kell ellátni alapanyaggal, mely jelenleg magas anyagmozgató létszámot igényel, mivel kis anyagmozgató kocsikkal kell ellátni a feladatot.

Vajon egy köztes raktár létrehozásával csökkenthetőek az anyagmozgatás költségei minden esetben?
Ön milyen modellt készítene és oldana meg excel solver segítségével?

Az esettanulmány Heinz Peter Reidmacher Excel közgazdászoknak című könyvében szereplő példa módosításával készült.

Az excel solver modellt tartalmazó munkafüzet letöltése.
Prezentáció letöltése pdf-ben.

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma esettanulmányainkat, illretve  hírlevelünket , tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.