Blog

Folyamatfejlesztés és változásmenedzsment

Sajnos a Nehéz emberek című filmnek csak egy részlete található egyelőre youtube.com videói között, ilyen a Vörös föld című 1982-ben készült alkotás is, amely remek korrajzot szolgáltat mindenki számára. Íme egy rövid részlet az elsőből:Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során nem is olyan ritkán megtörik a kezdeti lendület, amennyiben nem sikerül kellő támogatást szerezni a megvalósításhoz, melynek számos oka lehet:

 • Nem megfelelően kidolgozott projekt definíció
 • Túlságosan nagy / kicsi projekt fókusz
 • A projekt végrehajtása valamilyen más kritikus projekt eredményétől függ
 • Lassú visszacsatolás
 • Olyan erőforrást igényel (pl. szakértő kolléga), aki / amely már most is nagyon leterhelt
 • Információáramlás hiányossága (nem megfelelő kommunikáció)
 • Együttműködés helyett versengés a szervezeten belül (eltérő részcélok -> vállalati Brown mozgás)
 • Hiányosságok a költség – haszon tervezés során –> beláthatatlan megtérülés
 • A fontos – sürgős mátrix rossz negyedén van a hangsúly a szervezeten belül (folyamatos tűzoltás, vagy időrabló apróságok őrlik fel az energiákat)
 • Gátló szervezeti kultúra 1. – a „Hogyan lehet?” helyett a „Miért nem lehet?”-en a hangsúly
 • Gátló szervezeti kultúra 2. – nincs „szponzor”, vagy „mentor”, hogy támogatást nyújtson
 • stb.


Konjunktúra ciklus elemzéssel foglalkozó gazdaságkutatók vallják, hogy a történelem ismétli önmagát, azonban 1982-höz képest ma már nem a párttitkár az, akinek az engedélye szükséges, hanem valaki másé. Ez a személy lehet közvetlenül a tulajdonos, a közgyűlés, vagy valamelyik menedzser helyben, vagy a központban.

Mely jelenet ismerős az Ön számára a fenti filmet megtekintve Lean Six Sigma folyamatfejlesztése során?
Került már hasonló helyzetbe, mint Németh Imre vájár?
Mit tett volna 1982-ben, illetve ma, mint ötletgazda, vagy vezető?

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.