Blog

Értékáramlás térkép vs. folyamattérkép – Mikor melyik vizuális eszközt használjuk a folyamatfejlesztés egyes szakaszaiban?

A lean módszer, valamint a six sigma eljárás látszólag különböző vizuális eszközöket alkalmaz a fejlesztendő üzleti kulcsfolyamat megértésére. A folyamatfejlesztő szakemberek gyakran csak értékáramlás térképet, vagy folyamattérképet készítenek annak függvényében, hogy melyik eljárás mellett kötelezték el magukat. A lean six sigma módszer szerint viszont, amely összekapcsolja a lean sebességet a six sigma minőséggel, hasznos, ha makro szinten az értékáramlás feltérképezésével kezdődik a munka, majd ezt követik a részletes folyamattérképek azokra a lépésekre, ahol jobban meg szeretné érteni a fejlesztő csoport, hogy miért akad el az anyagok, termékek, valamint az információ áramlása, vagy keletkezik hiba és ingadozás a folyamat kimenetében.

Az alábbi táblázatban megkísérlem összehasonlítani a két eszközt főbb vonalakban:

Két esetben célszerű ezeknek dokumentumoknak az elkészítése:

a. Design fázisban, amikor robusztus, elsőre hiba és veszteségmentes folyamatok kialakítása a cél, illetveb. Már működő stabil kulcsfolyamatok leírására, így alapvetően működnie kell ott 5S-nek, vizualizációnak, valamint a dolgozóknak ismerniük kell és be is tartani a rendelkezésre álló standardokat (lean alapok megléte).

Mire érdemes figyelni ezeknek a dokumentumoknak az elkészítése során?

  1. Repetitív tevékenységek esetén lehetséges értékáramlás, illetve folyamattérképet is készíteni, ritkán előforduló események esetén a folyamattérkép alkalmazása ajánlott;
  2. Kaizen esemény vezetőjeként célszerű előzetesen saját szemmel felmérni az ábrázolásra kiválasztott területet térképvázlat készítéséhez, valamint definiálni a gyűjtendő mérőszámokat;
  3. Mindkét dokumentum elkészítéséhez az ideális csoportlétszám 5-10 fő. Kisebb létszám esetén hiányozhat valamely terület nézőpontja, nagyobb esetén már nem biztos, hogy együtt, egyszerre be tudja járni mindenki a területet;
  4. Mindig tisztázzák az adott folyamathoz tartozó fogalmakat, rövidítéseket, s erről készüljön feljegyzés is;
  5. Bár egyszerűnek tűnő vizuális eszközökről van szó, minden szimbólumot, feljegyzést legyen képes adatokkal, elemzésekkel is alátámasztani.

További 10 fontos szempontról és a részletes szöveges összehasonlításról olvashat a Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyvhöz tartozó e-learning portálon.

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.