Blog

Könyvajánló Lean Six Sigma szakemberek számára – Elemi LEAN – mindent, amit a leanről tudok, az első osztályban tanultam, Robert O. Martichenko – lean könyv

Elemi LEAN – minden, amit a leanről tudok, az első osztályban tanultam, Robert O. Martichenko
Kartonált puhakötés

103 oldal
Kiadó:
 LEI Magyarországi Egyesülete
Nyelv: Magyar
ISBN: 978-963-12-0947-1

 Az iskolakezdés első napjainál tartunk, s facebookra idén talán még több fénykép került fel, többségében vidám, helyenként viszont megszeppent gyermekekkel az évnyitó ünnepségen, vagy éppen indulóban az iskolába a büszke szülőkkel. A képekről jutott eszembe, hogy összefoglalót írjak az Elemi LEAN című könyvhöz. Robert O. Martichenko ötlete kiváló, hiszen ahogyan a könyv előszavában John Shook is méltatja „Minden lean specialista vágyik arra, hogy a lean szemlélethez egyszerű, élvezetes és könnyen olvasható bevezetést adhasson ismerősei, üzlettársai…” kezébe.

 Egyetértek a bevezetővel, hogy az ötlet kiváló, bár a megvalósítás kissé valóban felemásra sikeredett. Nem a kerettörténet miatt, azaz, hogy első osztály első napját mutatja be a szerző játékosan gyermeki szemszögből, s az illusztrációk is meglehetősen jól sikerültek, hiszen az ember szívesen lapozgatja a könyvet. Talán az a zavaró, hogy inkább a lean eszközökre koncentrál az egyes fejezetekben és kevésbé „jön át” maga a filozófia. A szerző kedves példákkal mutatja be az alábbiak fontosságát:

  • vizuális irányítás
  • a tanulás fontossága
  • a munkahely megszervezéséről
  • az alapelvekről és az elvárásokról
  • az áramlásról, különösen az egydarabos áramlásról
  • problémamegoldásról
  • ütemidőről
  • mit tekintünk hozzáadott értéknek
  • gemba bejárás
  • húzó rendszer
  • kommunikáció és csapatmunka
  • az eredmények fenntartása

 Talán azért van az olvasó zavarban, különösen, akinek ez az első Leannel kapcsolatos olvasmánya, mert bár van utalás a gyártási folyamatokra is a könyvben, de eléggé elvonatkoztatott. Elemi lean a könyv címe, de japán, valamint angol szavak, kifejezések vannak beleszőve a szövegbe, igaz megfelelő magyarázatokkal ellátva, de nem biztos, hogy a lényeget megérti az olvasó. Kissé hasonlít Crosby klasszikus könyvére ez a próbálkozás, azonban a How To Run a Zero Defects Program című könyvecskében karikatúrák találhatóak, amelyek jobban illenek a mérnökökhöz, mint célközönséghez talán.

Továbbá, ha az eszközökre és az alapokra kívánta helyezni a hangsúlyt Robert O. Martichenko, úgy inkább egy zsebrevágható, gyártási / szolgáltatási példákkal teletűzdelt könyvecske talán nagyobb segítséget nyújtana az abszolút kezdő folyamatfejlesztők számára.

Az Elemi LEAN című könyvet én inkább átlapozásra ajánlom tapasztaltabb Lean szakemberek számára mondjuk ilyenkor szeptember elején egy kicsit mosolyogni és felidézni a fent felsorolt eszközökkel kapcsolatos legfontosabb fogalmakat.

Bár a lean szakkönyvek között olcsónak tekinthető ez a kiadvány, azonban én mást adnék egy kezdő folyamatfejlesztő kezébe, ha az alapokat kívánja elsajátítani. Például nagyszerű befektetés lehet megszerezni valamely antikváriumban Eli Goldratt A cél című regényét, ami bár jóval hosszabb, de letehetetlenül olvasmányos, nem találhatóak benne japán kifejezések, viszont gyerekcsapat szintén szerepel benne, hogy a szűk keresztmetszet menedzsmentjére vonatkozó alapelveket megértse az olvasó.

LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyve, viszont azoknak szól, akik már tisztában vannak valamilyen szinten a folyamatfejlesztéssel, valamint annak korlátaival, amennyiben kizárólag egyetlen, például a LEAN módszerre, ezközökre támaszkodik folyamatjavítás során.

Minőségügyi folyamatfejlesztő?

Akkor a Hibázza tökéletesre vállalata folyamatait könyv Önnek való!

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.