Blog

Miért érzünk esőillatot nyári záport megelőzően

Kellemesen forró nyári napokon felüdítő és egyben semmi máshoz nem hasonlító érzés a közelgő eső illatának magunkba szippantása.

Miért érezzük forró nyári délutánokon a közelgő eső illatát?
E jelenség gyökérokára jöttek rá kutatók nemrégiben:

Nagy sebességű felvételre képes kamerákkal a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói lefilmezték miként viselkednek a vízcseppek, amint vízszintes felületeknek csapódnak. Becsapódást követően apró buborékok lökődnek a levegőbe, akárcsak a pezsgőbuborékok elszabadulásakor afféle aerosol hatást kifejtve. Mivel nyári záporok-zivatarok keletkezésekor eltérő légnyomású hideg és meleg légrétegek találkozásának hatására szél keletkezik, a hely, ahol éppen állunk még forró, így az onnan felfelé áramló meleg levegő helyére hideg nyomul, így ezeket a miniatűr cseppeket eljuttatja orrunk járataiba. J


Mi köze e jelenségnek TRIZ módszerhez?

Egyszerűen csak az egyik TRIZ alapelv alkalmazásával sikerült megjeleníteni, mely szerint fordítsuk meg, azaz jelen esetben lassítsuk le az eseményt például több ezer fps kamerák segítségével (13. The other way around”).

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma esettanulmányainkat, illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos sablonjainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.