Blog

Miért érzünk esőillatot nyári záport megelőzően

Kellemesen forró nyári napokon felüdítő és egyben semmi máshoz nem hasonlító érzés a közelgő eső illatának magunkba szippantása.

Miért érezzük forró nyári délutánokon a közelgő eső illatát?
E jelenség gyökérokára jöttek rá kutatók nemrégiben:

Nagy sebességű felvételre képes kamerákkal a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói lefilmezték miként viselkednek a vízcseppek, amint vízszintes felületeknek csapódnak. Becsapódást követően apró buborékok lökődnek a levegőbe, akárcsak a pezsgőbuborékok elszabadulásakor afféle aerosol hatást kifejtve. Mivel nyári záporok-zivatarok keletkezésekor eltérő légnyomású hideg és meleg légrétegek találkozásának hatására szél keletkezik, a hely, ahol éppen állunk még forró, így az onnan felfelé áramló meleg levegő helyére hideg nyomul, így ezeket a miniatűr cseppeket eljuttatja orrunk járataiba. J


Mi köze e jelenségnek TRIZ módszerhez?

Egyszerűen csak az egyik TRIZ alapelv alkalmazásával sikerült megjeleníteni, mely szerint fordítsuk meg, azaz jelen esetben lassítsuk le az eseményt például több ezer fps kamerák segítségével (13. The other way around”).

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma esettanulmányainkat, illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos sablonjainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

HIBÁZZA TÖKÉLETESRE vállalata folyamatait!

Megjelent Fehér Norbert új könyve, ami a kezdő folyamatfejlesztők számára íródott.
A hibák és a 7 fő veszteségforrás okozta költségek akár az árbevétel 25-30%-át is elérhetik a magyar vállalatoknál. A piaci megmaradás és versenyképesség megőrzésének a kulcsa ezek szisztematikus felderítése és csökkentése.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.