Blog

Six Sigma dióhéjban


A fenti videóban szeretném bemutatni a Six Sigma módszert nagy vonalakban, s ha kérdése merül fel, vagy felkeltettem érdeklődését, kérem, keressen bizalommal képzési igényével!

A három leggyakrabban alkalmazott strukturált folyamatfejlesztési módszer alapvető feltételezései a következők:

  • Six Sigma a kulcs üzleti folyamatokban megrejlő hibák és ingadozás csökkentésére koncentrál, hogy standard outptok keletkezzenek
  • Lean a veszteségforrások megszűntetését, majd az áramlás megteremtését helyezi a középpontba.
  • A Szűk keresztmetszet elmélet pedig a rendszer korlátainak fejlesztését tűzi zászlajára.


Mi is Six Sigma, vagy magyarul Hat szigma?

Rövid definíció:
A Six Sigma adatorientált statisztikai eszközöket alkalmazó eljárást (DMAIC) a kulcs üzleti folyamatokban megrejlő hibák és ingadozás csökkentésére alkalmazzuk a vevői igények jobb kielégítése céljából.

A folyamatfejlesztési eljárások számos eszközt alkalmaznak. Csak TQM több, mint 400 eszközt használ, azonban Önnek nem szükséges mindet ismernie. Amennyiben  Six Sigma képzésre jelentkezik nálunk látni fogja, hogy 5 miért módszerrel, illetve a 7 elemi eszközzel rengeteg problémát meg tud oldani, azonban, ha az igazán édes, érett gyümölcsöket szeretné megszerezni, akkor hasznos, ha ismeri a Lean által preferált Kaizen módszert, illetve ígérem Önnek, hogy gyakorló zöldövesként 30 Six Sigma eszköz ismerete elégséges e gyümölcsök leszüreteléséhez.

Six Sigma projektjéhez alapvetően 5 tényezőre lesz szüksége:

  • Kulcs üzleti folyamatra, melyek közül 2 típus lesz igazán érdekes:

– Amely ritkán fordul elő, azonban rengeteg erőforrást vesz igénybe (ilyen például az éves leltár), illetve
– Az, amely alkalmanként kevés erőforrást igényel, de nagyon gyakran fordul elő az üzleti folyamatokban (pl. vonalkód beolvasás)

  • Megbízható mérőrendszerre van továbbá szükség és stakeholderek által közösen meghatározott célra, hiszen tények, adatok alapján jellemezzük a kiinduló állapotot, s folyamatosan mérjük mely folyamatfejlesztési lépés mennyivel visz közelebb célunkhoz
  • Probléma alatt Six Sigma módszer esetén a mérőrendszerrel gyűjtött tény és célértékként megjelenített adatok közti rést értjük
  • Megtakarításnak 3 alapvető típusa létezik

– A leginkább preferált az, amely árbevételt növel, vagy költséget csökkent (ilyen lehet például a szűk keresztmetszetet jelentő folyamatlépés fejlesztése, vagy a selejtcsökkentés)
– Második, amely a lekötött tőkét csökkenti (pl. gyártásban lévő félkésztermékek szintjének csökkentése)
– A harmadik típus pedig, amely valamilyen kockázatot csökkent (pl. lehetséges szállítási késedelem okozta kötbér)

  • Vevői igény, mely nemcsak a végfelhasználót jelenti, hanem a következő folyamatlépést is tágabb értelemben, hiszen a logisztikából ismert 7M/9M elvek szerint kell kiszolgálni


Szigma szint alatt pedig a vállalat teljesítményét értjük az egyes kulcs üzleti folyamatokban. Tradicionális környezetben működő vállalatok 3, illetve 4 szigma teljesítményre képesek, mely átszámítva 6 200 és  67 000 hibát jelent  egymillió lehetőségre vetítve. A hat szigma, vagy angolul Six Sigma standard, mely 3,4 hibát jelent egymillió hibalehetőségre vetítve válasz az egyre növekvő vevői elvárásokra, illetve a modern gyártási és szolgáltatási folyamatok komplexitásának ugrásszerű változására.

Six Sigma módszer igazi lényege, hogy a dolgozók megismerik a méréseken, adatokon alapuló folyamatmenedzsment lényegét. Tényeken, adatokon alapuló kommunikációt folytatnak főnökeik és a vevők felé, és kollégáiktól is ugyanezt várják el, ha információra van szükségük.

Nos? Kíváncsi a részletekre?

Tekintse meg Six Sigma képzési tematikánkat, olvassa hírlevelünket, Six Sigma esettanulmányainkat, vagy Blog bejegyzéseinket!

Jó folyamatfejlesztést kívánok!

Érdekli a folyamatfejlesztés vagy a statisztika?

Vásárolja meg A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel!

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.