Blog

Miért szeressük a statisztikát?

Izgalmas Ted.com előadás statisztikáról érdekes interaktív grafikonok segítségével Alan Smith-től.

Az Egyesült Királyság kormánya 2003-ban kutatást végeztetett. A kutatás a lakosság számolókészségét mérte föl. Megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a munkaképes korú felnőttek 47%-ának számolókészsége nem érte el még az 1. szintet sem. Pedig hát az 1. szint – az elégséges érettségi eredmény. Ez a törtekkel, százalékokkal és a tízes számrendszerrel bánni tudás készsége. Az eredmény heves vitát váltott ki a kormányban. Módosították az előírásokat. Beruháztak. Majd 2011-ben megismételték a fölmérést.

Találják ki, hogyan változott ez a szám!

Felment 49-re…

Amikor közzétette ezt számot a Financial Timesban, az egyik olvasó viccelődött:
„A szám csak a lakosság 51%-át döbbenti meg.”

Az előadás szövegét fordította: Pallós Peter

További Ted.com előadások statisztikáról.

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.