Blog

Hátizsák probléma megoldása excel solverre

A hátizsák probléma az operációkutatás standard problémái közé tartozik és számos feladat megoldására alkalmazzák. Az eredeti probléma abból áll, hogy miként válasszunk ki i darab elemet m tárgyból, ha mindegyiknek súlya (költsége) van, valamint hasznossága számunkra.

Célunk a kiválasztott tárgyak hasznosságának maximalizálása, amelyet egy teherautó vásárlási példán mutatok be.

Az esettanulmányhoz hasonló nagyobb beruházásban gondolkozik sok opcióval? Új gépsort venne? Valamilyen mosóberendezést? Hogyan tenné intelligenssebbé modelljét?

Bár excel solver csak korlátos képességekkel bír, azonban lehetséges, hogy már ez is elégséges az Ön számára a gondolkozáshoz…

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma esettanulmányainkat, illetve hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos sablonjainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.