Blog

Gemba walk a Trabant gyárban

Gemba walk, avagy hogyan készült a jó öreg Trabant  


Totalcar magazin szerint zseniális ötlet az új trabant. Kelet-Európa Minije lehetne a Trabant nT, de nem ártana bele egy jó erős turbómotor.

Ennek apropóján szeretném a kedves olvasót egy kis noszttalgiázásra hívni egy Gemba walk keretében bemutatva hogyan is készült a jó öreg trabi.
Nem az a kérdés hányat ismer fel lean által definiált 7 fő veszteségforrás közül, hanem, hogy hányszor fedezi fel azokat 🙂

Mit is jelent gemba?
Általános jelentése: „a hely, ahol a dolgok történnek”. A gyárban ez a gyártóterület szokásos megnevezése. Mivel célunk az értékteremtés a vevő számára, genbának nevezzük azt a helyet, ahol az értéket előállítjuk. A gembán végzett apró fejlesztéssel is komoly eredményeket érhetünk el, ezért időnk nagy részét töltsük a gembán. A gemba szót m-mel és n-nel is írják, mindkettő elfogadott Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során


További információkért folyamatfejlesztésről és vizuális menedzsmentről olvassa Lean Six Sigma hírlevelünket, esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.