Blog

Hoshin Kanri gondolatok 2020 január közepén…

Kedves Lean Six Sigma folyamatfejlesztő!

A héten 2020 első hónapjának a második felébe léptünk, s a naptárra tekintve csak csodálkozunk: „Te jó ég! Mennyire szalad az idő…”. Az ünnepek között milyen kellemes volt egy kicsit kikapcsolódni, „lelassulni” és családunkkal, barátainkkal tölteni az időt, azonban ez a kis pihenés már oly távolinak tűnik sokunknak.Szokása Önnek is, hogy egy kicsit félrevonul az ünnepek alatt és elgondolkozik mindazon, hogy mi történt az előző évben mind családja, mind pedig munkája kapcsán? Mik voltak azok a pozitív események, amelyekre szívesen gondol vissza? Vannak esetleg olyanok események, amelyeken szívesen változtatna?

Ez a fajta visszatekintés és értékelés mindannyiunk számára szükséges ahhoz, hogy az új évre célokat, feladatokat határozzunk meg saját magunknak, illetve munkatársainknak.

Közhely, hogy január elején iratkoznak be a legtöbben konditermekbe, kezdenek fogyókúrába, vagy adják be a legtöbb válással kapcsolatos papírt.Sokan vannak tele tervekkel, vágyakkal, álmokkal ilyenkor.

Vajon azokat is elpakolta a díszekkel együtt, hogy év végén elővéve azon gondolkozzon miért nem csinálta végig? Miért nem tartott ki?

Pedig alig 2 hete Ön még rendkívül eltökélt volt… Pontosan emlékszik milyen jó érzés volt az a 2-3 alkalom, amikor nekidurálta magát, s összeszorított fogakkal mondogatta Önmagának „Most akkor is megcsinálom. Megmutatom, hogy képes vagyok elérni a célomat…”. De aztán valahogy mégis elhalni látszik a dolog január közepén…
Vajon Önnel van a baj?

Vajon tényleg képtelen koncentrálni és bármit is végig csinálni az életben?
Miért áll a tükör előtt vádlón nézve a saját szemébe január 19-én reggel ezekkel a szavakkal: „Már most feladtam. Ezt képtelenség megcsinálni…”

Nemcsak Lean Six Sigma folyamatfejlesztés, de az életben is szerintem két részre kell bontani e problémát:

  • Tervezés és
  • Végrehajtás.

Gyakran túlbecsüljük azokat a célokat, amelyeket egy év alatt el tudunk érni és ennek következtében csalódottá válunk. Például hiába vesszük fel a fagyos hidegben a futócipőt, azonban nem csökkennek a várt mértékben azok a fránya dekák, vagy pocak kerület és türelmetlenné válunk. Ráadásul a szokások megváltoztatása, a változás ijesztő sokunknak.Ha nincs meg a nagy „Miért?”, a hosszú távú 3, 5, 10, vagy akár 20 éves leírt, egyértelmű cél, akkor bizony jöhetnek majd a csalódások és az év végi szemrehányások saját magunknak.

A tervezés rendkívül fontos, de önmagában kevés. A kitartó végrehajtásra és fenntartásra kevesen gondolunk (bizony jómagam is sok területen így vagyok).  Amíg ki nem alakulnak és meg nem erősödnek a célok megvalósításával kapcsolatos új szokások, addig trükkösen állítson olyan akadályokat a korábbi megszokott beidegződésekhez való visszatérés megakadályozására, amelyek segítenek.

Ne gondoljon nagy dolgokra, kérem! A jelszó, most is, mint a lean six sigma folyamatfejlesztés során mindig: „A kreativitását használja a pénztárcája helyett!”

Íme néhány nagyon egyszerű (poka yoke) megoldás újévi fogadalmak betartásához, amíg a szokás kialakul a növekvő pozitív visszacsatolás alapján:

  • Fogyni szeretne? – Rendezze át szekrényében a tányérokat úgy, hogy a kisméretű lapostányért sokkal egyszerűbb legyen elővenni, mint nagyobb méretű társát.
  • Többet szeretne mozogni? – Telepítsen lépésszámlálót a telefonjára, vagy keressen edzőpartnert, s aki Önök közül nem tud csatlakozni valamely alkalommal, annak járjon valamilyen büntetés (ne süti :-))
  • Kevesebbet akar tévézni? – Gondolt arra, hogy eldugja a TV távirányítóját, vagy egyszerűen csak kiszedi belőle az elemeket?
  • Nem bír reggel felkelni időben? – Tartsa az ébresztőórát olyan távolságban, hogy csakis felkelve lehessen leállítani.
  • Túl sok időt tölt facebookon? – Egy kis egyszerű alkalmazás telepítésével beállíthatja, hogy villóddzon a képernyő mondjuk 10 perc után.
  • Nem iszik elég folyadékot? – Több hasznos kis applikáció létezik, amely megadott időközönként erre figyelmeztet

Közhelyesen hangzik ugye?

Nem szeretnék felcsapni önjelölt coach-nak, hiszen tele van az Internet ilyen személyekkel.

Célom inkább az volt e rövid bejegyzés megírásával, hogy bizonyára munkájával, vállalati folyamataival kapcsolatosan is meghatározott célokat, vagy legalább gondolkodott azokon.

Most, hogy újra fel kellett ugrani a mókuskerékre, kérem, vegye elő ezeket a folyamatfejlesztéssel, minőségjavítással kapcsolatos céljait, feladatait és minden nap tegyen valamit apró lépésekben, hogy azokat elérje!Nagyon fontos, hogy ezek az otthoni, illetve munkahelyi célok mérhetőek legyenek, s ekkor már könnyebben tudja lebontani a négy negyedévre, sőt az első negyedév első hónapjának hátralévő napjaira is.

Ne akarjon minden célt azonnal elérni, vagy folyamatot egyszerre javítani lean, six sigma, vagy bármely eszközökkel!Egy negyedévben maximum 1-2 olyan cél megvalósítását igyekezzen végrehajtani, amelyek valóban számítanak a vevői igény hatásos és hatékony kielégítésében és tapasztalatot adnak Önnek a nagyobb, komolyabb célok elérése érdekében!

Minden reggel álljon a tükör elé és kérdezze Önmagától:
„Ma milyen lean six sigma fejlesztést kell megtennem, vagy megtanulnom a célom eléréséért?”

Erről is szól a Hoshin Kanri.

Szerezzen Lean Six Sigma Green Belt oklevelet a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019  elismeréssel kitüntetett A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyv tematikáján alapuló six sigma green belt képzésen Fehér Norbert oktatóval!

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.