Blog

Flow élmény a munkában

A 4 napos hosszú hétvégét követő hétfő reggeli munkakezdést szeretném könnyebbé tenni Gaál István Pályamunkások című filmetűdjének megosztásával, melynek operatőre Sára Sándor volt.

Flow élményről legutóbb januári hírlevelünkben írtunk, s a fenti rövidfilmből Ön is láthatja, akár valamiféle dallamként is megjelenhet olyan munkafolyamatban, ahol az ember a legkevésbé számít rá.

Kedvet kapott Ön is?
Vajon csak csákányozással kerülhet Flow állapotba a mai nap folyamán?


Hogy Ön is biztosan felismerje az állapotot, melyet Csíkszentmihályi Mihály professzor úr definiált, íme Flow élmény 7 ismérve:


1) A feladat olyan kihívást jelent számunkra, hogy még éppen meg tudjuk oldani képességeink maximális mozgósításával. Nem túl könnyű, hogy rutinként kezeljük, s nem is túl nehéz, hogy feladjuk az erőfeszítést idő előtt.

2) Előre definiált, világos célokkal rendelkezünk
legyen szó bárminemű feladatról, hiszen egyértelműen látnunk kell, hogy tevékenységünk a cél felé mozdít el, vagy attól inkább eltávolít.

3) Gyors és egyértelmű visszacsatolást kapunk az eredményekről
. 100 méteres sprintfutásnál ez elég egyértelmű, azonban egy orvos, vagy mérnök munkájában komoly felkészültséget igényel az eredmények értelmezése és megértése.

4)
Leggyakrabban a tevékenységre irányuló tökéletes koncentráció a FLOW élmény jellemzője. Megszűnik a külvilág, kiszorul gondolatainkból minden olyan információ, amely nem az adott tevékenységgel kapcsolatos.

5)
Csak a jelenre koncentrálunk és az adott pillanat tökéletességére. Ennek természetes velejárója a kontroll feladása a dolgok menete felett.

6)
Az időérzék ideiglenes elvesztését is okozhatja FLOW élmény, sőt fordítva is bekövetkezhet, azaz az időérzék elvesztése önmagában is okozhatja a teljes elmélyülés élményét.

7)
Végül pedig az Én tudat elvesztése, amely a kérdőíves válaszokból leggyakrabban visszaköszönt.

Kíváncsian várom visszajelzését arról, miként sikerül (, sőt hányszor kerül) Ön is Flow állapotba a mai nap folyamán.

Talán egy sikeres mini kaizen projekttel megalapozhatja a napját, vagy akár az egész hetét…

Jó folyamatfejlesztést kívánok!

Megosztás:
Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.