Blog

Chaku Chaku U cella


Chaku Chaku: olyan hatékony munkavégzés, melynek során a termelő gépek és berendezések elrendezése az egymást követő folyamatlépéseket követi, így minimális „sétát” igényel a dolgozó részéről egyik géptől a másikra történő átlépés. A berendezések úgy kerültek kialakításra, hogy azokat a dolgozónak csak „töltenie” kell, azaz szinte csak továbbítja a terméket a munkafolyamatok között. A berendezések pedig annyira intelligensek, hogy a kiadást, betöltést önmaguk elvégzik.

A rugalmas gyártást és az egydarabos áramlást maximálisan támogatja Chaku Chaku módszer, hiszen a folyamatosan módosuló vevői igények okozta ütemidő (takt time) változásnak a leginkább megfelel.


Kép forrása: ipaslovakia.sk

Figyeljék csak meg a fenti videóban ismét:
– Minimális veszteségek
– Emberi és gépi idők elválasztása
– Minőség ellenőrzése minden folyamatlépésben
– Automatikusan felnyíló gép a munka végeztével (hanedashi)
– Egydarabos áramlás
– Minimum készlet
– Magas fokú standard munka

Talán, ha az óramutató járásával ellentétesen mozogna az operátor koordináltabb lenne a mozgása…

Minőségügyi folyamatfejlesztő?

Akkor a Hibázza tökéletesre vállalata folyamatait könyv Önnek való!

Keresés
Legutóbbi bejegyzések

Így alkalmazkodik egy fejlesztőmérnök a dinamikusan változó környezethez

A Brick Experiment Channel videója gyönyörűen mutatja miként lehet alkalmazkodni a változáshoz, ha kis lépésekben gondolkozunk és fejlesztünk valamely folyamatot.

Valószínűleg lehetetlennek gondolnánk a cél teljesítését, ha elsőre azt a feladatot szabná a vevő/főnök, hogy 75 cm-es távolságot kell áthidalni, azonban lépésről lépésre haladva egyre kreatívabb, jobb problémamegoldókká válunk pedig csak gondolkodunk és lego elemeket használunk fel a megoldáshoz.

Ez alapján elsőre talán a nulla hiba minőségi szint is lehetetlennek tűnik, de sok-sok apró lépés végrehajtását követően még Ön is meglepődik az eredményen.

Tovább olvasom »
Népszerű címkék
Legyen Ön is Leand Six Sigma folyamatfejlesztő!

Jelentkezzen lean six sigma green belt képzésünkre, amelynek alapja a Magyar Minőség Szakirodalmi Díj 2019 elismerésben részesült A lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve. A képzés oktatója pedig a könyv szerzője Fehér Norbert 17 év lean six sigma tapasztalattal és 500+ mentorált, vezetett projekttel.