Fenntartható 5S módszer képzés

A képzés leírása

Az 5S módszer lényege, hogy standardokat hozunk létre, amelynek segítségével egy szempillantás alatt megítélhető a folyamat státusza, betartottak a munkavédelemmel, minőséggel, hatékonysággal kapcsolatos szabályok. Azonban miért nem működik az 5S módszer a gyakorlatban? Vajon miért a legkevésbé rendezett munkahely válik 5S standarddá a legtöbb vállalatnál? Hogyan és miként alkalmazható a PDCA megközelítés a fenntartható 5S folyamatok kialakításában?

Miről szól a fenntartható 5S képzés? Ha már alkalmazza az Ön vállalata az 5S módszert, akkor miként lehet fenntarthatóvá tenni?

Előfordult már Önnel is, hogy őrült módon próbált rendet teremteni munkahelyén egy váratlan vevői, vagy főnöki látogatás előtt, s bizony a bejárást követően rövid időn belül nagyon hamar visszaállt az eredeti rendetlen állapot?

 

Vajon miért a legkevésbé rendezett munkahely válik standarddá a legtöbb vállalatnál?

A legtöbb vállalatnál, amelyet meglátogattam, a kollégák általában alacsonynak találják a munkahelyi rend, vagyis az 5S szintjét, így könnyen feltételezhetnénk, hogy ezen könnyű javítani.

 

A kihívás általában az, hogy mindenki szeretne tiszta, rendezett munkahelyen dolgozni, viszont nem kíván másik kolléga után takarítani, rendet rakni.

Gondoljon csak az első bekezdésben említett rendkívül fontos látogatástól, amelytől a vállalat jövője függ! Sikerül mindenkit rávenni, hogy részt vegyen a rendrakásban és most ragyog az üzem a tisztaságtól és a rendtől. Még a csarnok levegője is sokkal kellemesebb.

 

Vajon a látogatást követően meddig sikerül fenntartani ezt az állapotot? A következő műszak kezdéséig? 1 hétig, vagy akár 1 hónapig? Miért áll vissza minden az eredeti állapotba nem is olyan hosszú idő elteltével?

 

Miért nem fenntarthatóak az 5S módszerrel létrehozott eredmények?

Talán az egyik ok az lehet, hogy az a dolgozó, aki serényen részt vett a takarításban, azonban műszakkezdéskor rendetlenül, piszkosan találja a munkahelyét bizony nem fog ugyanakkora elánnal rendet rakni, sőt, lehet, hogy meghagyja a másik műszakban dolgozó kolléga számára arra gondolva, bizonyára az előző műszakban dolgozó kollégának nem volt túl jó napja. S, ha ez nem történik meg, akkor arra gondol „Ha mást nem zavar, akkor én miért foglalkozzam a problémával?”

 

A rendrakás helyett kezd mindenki idomulni a kialakult helyzethez és lassan, de biztosan bekövetkezik az a szint, amellyel mindenki elégedetlen függetlenül attól, hogy menedzserként, vagy fizikai dolgozóként vesz részt a gyártási folyamatokban.

Ennek hatására a legalacsonyabb szintű standard gyűrűzik tovább az egyik munkahelyről a másikra.

Ha Ön is hasonlót tapasztal, akkor hadd osszak meg Önnel egy olyan módszert, aminek a megtanulásával és helyes alkalmazásával nem kell kapkodva „eldugdosni” a kacatokat, anyagokat, félkész, illetve késztermékeket a látogatók orra elől. Ez a rendkívül hatásos eljárás öt egyszerű lépésből áll és ha jól alkalmazza, akkor örökre elfelejtheti azt a kapkodást, ami a fenti szituációt jellemzi.

Az 5S módszer, aminek első lépése a szortírozás, azaz a felesleges dolgok eltávolítása, segít az olyan biztonságos munkakörnyezet kialakításában, ahol kiváló minőségű termékek keletkeznek veszteségmentesen. A rend nem ott kezdődik, ha valamitől időnként megszabadul, vagy egy-egy nagyon pici területet rendbe rak, hiszen annak nincs látványos eredménye, ezért a kezdeti lendület könnyen lankadhat. Az első lépés legyen radikális és a végrehajtás úgy történjen, hogy ne lehessen visszacsinálni az eredeti állapotot. Ilyen akció volt például, amikor egy nagyvállalat irodái területén helyhiányra panaszkodtak a dolgozók, s összesen 47 kétajtós nagyszekrényt, valamint 12 kisebb szekrényt távolítottunk el több, mint 8 m3 szelektíven válogatott hulladékkal együtt.

5S módszer bevezetésével standardokat hozunk létre közösen a munkahelyen dolgozó kollégákkal arról, hogyan is kellene a folyamatoknak működnie és miként segíti azt a rend és a tisztaság:

 • Az első standard, amelyet a hagyományos 5S-t folytató vállalatoknál is folytatnak az annak definiálása miként kell kinéznie a munkahelynek, amit leggyakrabban fényképekkel dokumentálnak.
 • A következő standardnak azt kell definiálnia hogyan és mikor kell az egyes 5S feladatokat elvégezni, amiben a vizualizáció nagy segítséget tud nyújtani.
 • A harmadik, sokszor alábecsült standard pedig arról szól, hogyan kell minden vezetőnek cselekednie ahhoz, hogy a standardtól való eltérést könnyebben észlelni lehessen, illetve miként történjen az elvégzendő feladatok utánkövetése, ellenőrzése.

A képzés során megszerezhető kompetencia

Sokan úgy definiálják 5S módszert, hogy rendezett, tiszta munkahelyet kell megteremteni, de ami igazán fontos, az maga a proaktív gondolkodásmód, amellyel folyamatosan keressük a hiba és veszteségforrásokat és igyekszünk azokat megszüntetni.

5S módszer kapcsán gyakoroljuk az egyszerű problémamegoldó eszközöket és technikákat a PDCA ciklus keretében, hogy fenntartható 5S eredményeket érjünk el a kiválasztott tertületen.

A képzés célcsoportja

Termelésben dolgozók, minőségügyesek, művezetők, csoportvezetők, műszakvezetők, koordinátorok, de irodai környezetben is alkalmazható az 5S módszer.

Azoknak is ajánljuk, ahol már több, kevesebb sikerrel elindult az 5S módszer bevezetése, de valamiért úgy érzik, hogy félresiklott, vagy nem működik.

A képzéshez való becsatlakozás feltételei

A fenntartható 5S módszer kialakítása képzésben részt vehet bárki, aki érdeklődik a téma iránt:

 • Középfokú iskolai végzettség
 • Betöltött 18. életév
 • Belső motiváció a képzésen való részvételre

Tervezett képzési idő

Egy 5S modul teljes képzési ideje: 16 óra (2 nap, napi 8 órával)
A képzés napi időbeosztása: 8 óra /nap
A képzés intenzitása: külön ütemterv szerint

A képzés módszere

A fenntartható 5S módszer kialakítása képzés alapvetően gyakorlati jellegű. Az elméleti ismereteket azonnali gyakorlati alkalmazás követi.

Az elméleti ismereteket frontális előadás során szerzik meg a hallgatók.
A gyakorlati ismereteket önállóan, párban és kiscsoportos munkában sajátítják el a résztvevők.
Elméleti képzés aránya: 25 % / 4 óra
Gyakorlati képzés aránya: 75 % / 12  óra

 

Személyi és tárgyi feltételek

 • Tábla, flipchart (előadónak  + csoportonként 1-1)
 • Post it csomagok
 • Projektor az előadáshoz
 • Takarítóeszközök és tisztítószer
 • Padlójelölő eszközök
 • Kamera előtte - utána fényképek, illetve 5S timelapse video készítéséhez

A képzés egysége, tartalma

A tananyag alapvetően 2 részre tagolódik:

1. Modul (4 óra)

Fenntartható 5S módszer kialakításának elmélete:

Az 5S módszer egy öt lépésből álló folyamatot jelent, mely nevét azokról a tevékenységekről kapta, amelyeket azért végzünk, hogy a biztonságos, hiba és veszteségmentes folyamatokat megteremtsük. Az eredeti japán szavakat igyekeztem az adott tevékenységet legjobban leíró „S”-sel kezdődő magyar szóra fordítani.

1. Lépés:

 • Kell egy 5S bevezetési terv!
 • ... és egy csapat 5S módszer bevezetéséhez!
 • Terület kiválasztása

2. Lépés:

Rakjunk rendet MOST!

PDCA lépések 5S bevezetés során:

Az 5S módszer bemutatása:

 • Szortírozás (japánul Seiri) – Szükségtelen dolgok eltávolítása
 • Sorbarakás (japánul Seiton) – Helyet mindennek, s mindent a helyére!
 • Súrolás (japánul Seiso) – Takarítás
 • Standardizálás (japánul Seiketsu) – Fejlesztett állapotot bemutató szabvány kialakítása
 • Stabilizálás (japánul Shitsuke) – Elért állapot fenntartása

3. Lépés:

Fenntartható 5S folyamat kialakítása, azaz PDCA ciklusból SDCA ciklusba váltás.
5S fenntartás gátjainak eltávolítása.

4. Lépés:

Fenntartható 5S folyamat kialakításának eszközei

2. Modul (12 óra)

5S bevezetése a gyakorlatban egy előre egyeztetett munkahelyen.

Íme egy 5S módszer bevezetés timlepase felvétel egy kanadai kórház példája alapján:

Blog:

(Majdnem) minden, ami 5S programmal kapcsolatos

A legjobb videó 5S-ről, vizualizációról és standard munkavégzésről

Önhöz a keleti minimalizmus, vagy a nyugati fogyasztás áll közelebb? – Érdekes cikk 5S-ről az index.hu-n

 

Internet:

www.leansixsigmakezikonyv.hu

www.leansixsigma.hu

Időpontok

2022. október 25. (Kihelyezett)
A tanfolyam ára a típus kiválasztása után lesz látható

Fehér Norbert

16 óra (2 nap, 45 perces órákkal)

1

min.8

max.15